Aparat de stocare a celulelor stem dăruit Spitalului “Louis Ţurcanu” din Timişoara

          Miercuri, 10 octombrie, la Spitalul “Louis Ţurcanu” din Timişoara a avut loc predarea aparatului de stocare a celulelor stem, achiziţionat în urma spectacolului caritabil „Oscar şi Tanti Roz” organizat în primăvara acestui an, de Arhiepiscopia Timişoarei în parteneriat cu Fundaţia Culturală Artmedia şi cu sprijinul Organizaţiei „Salvaţi copiii” şi a Operei Naţionale Române din Timişoara.

La eveniment au participat reprezentanţi din partea organizatorilor acţiunii umanitare, pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei, Doina Popa, preşedinta Fundaţiei Artmedia şi dr. Mihai Gafencu, preşedintele filialei Timiş a Organizaţiei Salvaţi Copiii. Din partea instituţiei medicale au participat prof.dr. Marghit Şerban şi Conf. Dr. Smaranda Aghirescu.

Noul aparat de stocare a celulelor stem, în valoare de 14.200 de euro, va fi folosit în cadrul secţiei de transplant medular a spitalului. Cu această ocazie, prof. dr. Margit Şerban a mulţumit în numele instituţiei, organizatorilor campaniei pentru sprijinul acordat, subliniind totodată costurile deosebite la care se ridică  tratamentul în cadrul secţiei de trasplant medular. „ Activitatea de transplant este foarte pretenţioasă din punct de vedere al costurilor, costurile acestea referă în primul rând la infrastructură, echipament şi bineînţeles de la tratamentul şi îngrijirea bolnavilor. Aparatul acesta este foarte scump, asemenea celorlalte aparate, iar atunci nu este de mirare că în dotatarea noastră există insuficiente asemenea echipamente, care să permită continuarea funcţionării secţiei de trasplant medular.”, a precizat   prof.dr. Marghit Şerban.

O dată cu achiziţionarea noului aparat, mai mulţi copii bolnavi de leucemie vor putea beneficia de tratament adecvat în cadrul spitalului timişorean. „ Bolnavii de cancer şi de alte boli foarte grave pot beneficia de peste un deceniu în Timişoara de ceea ce noi numim, transplant de celule stem, popular-transplant de măduvă, celule ce trebuiesc bineînţeles depozitate pe un timp îndelungat uneori în condiţii de criocongelare. Acest aparat este certitudinea că mai mulţi copii vor putea beneficia de această procedură complexă, în care Timişoara a fost de departe pionier, şi care va aduce sigur în mod direct la salvarea mai multor vieţi”, a declarat dr. Mihai Gafencu.

Achiziţionarea aparatului a fost posibilă cu ajutorul a numeroşi oameni binevoitori care s-au alăturat Arhiepiscopiei Timişoarei şi Fundaţiei Artmedia în campania de strângere de fonduri dedicată copiilor suferinzi de leucemie. „ Anul acesta a fost declarat în Patriarhia Română, Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, motiv pentru care ne-am gândit, încă din toamna anului trecut, să punem la punct o acţiune care să aibă o finalitate concretă şi să fie într-adevăr de un real folos pentru copiii de la Spitalul „ Louis Ţurcanu ”, din oraşul nostru. Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului şi cu sprijinul Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, am demarat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui aparat de stocare a celulelor stem, absolut necesar în tratamentul copiilor bolnavi de leucemie. La acestă acţiune Centrul eparhial din Timişoara a constribuit cu suma de 10.000 de lei, iar apoi numeroşi oameni de suflet ni s-au alăturat în acest demers şi cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am reuşit să strângem suma necesara achiziţionării aparatului de stocare a celuleor stem”, a menţionat pr. Zaharia Pereş.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara este principalul furnizor de servicii medicale cu profil pediatric din zona de vest a României. Este un spital cu tradiţie, înfiinţat în anul 1903, având o activitate profesionala diversificată ce acoperă toată gama specialităţilor pediatrice. Dintre reuşitele în domeniul medical a ale Spitalul “Louis Ţurcanu” meţionăm, efectuarea în premieră naţională a transplantului autolog de celule stem hematopietice în iunie 2001 şi a transplantului allogeneic de celule stem hematopietice  în noiembrie 2004.

Comments are closed.