Au debutat taberele de creaţie Licăr de lumină din cadrul proiectului “Alege Şcoala!”

Începând cu prima săptămână de vacanţă (24-29 iunie) 140 de elevi din Arhiepiscopia Timişoarei, înscrişi în proiectul „Alege Şcoala!”, au participat la tabăra de creaţie de la Mănăstirea Caraiman.

Duminică, 1 iulie, alţi 81 de copii din protopopiatele Deta, Lugoj, Timişoara I şi Timişoara II au luat drumul taberei de creaţie de la aceeaşi mănăstire.

La nivelul celor 126 parohii din eparhia noastră cuprinse în proiect, au fost selectaţi câte nouă copii, dintre care trei vor merge în tabere de creaţie organizate în acest sens. Dacă anul trecut au mers în tabără 135 de copii de la 45 de parohii, anul acesta numărul copiilor va fi de 243 de la 81 de parohii.

Copiii vor participa la trei ateliere de creaţie: un atelier de creaţie religioasă care va însemna confecţionarea de diferite obiecte religioase din materiale refolosibile sau din alte materiale, un atelier religios care va cuprinde activităţi legate de studiul Bibliei, de orientare turistică, de lecţii demonstrative, dar şi un atelier de pictură care va cuprinde desen şi grafică. Pe lângă aceste ateliere tabăra va avea în fiecare seară şi un film tematic, film care va fi urmat de o dezbatere cu copiii.

Prin participarea la activităţi de creaţie artistică în cadrul atelierelor de educaţie plastică, dar şi de dezvoltare a unor abilităţi practice din tabere, copiii îşi dezvoltă creativitatea, afectivitatea, sensibilitatea estetică, dar şi motivaţia de a continua şcoala. Tabăra şi ambianţa din interiorul ei, stimulează dezvoltarea unor sentimente superioare, de natură intelectuală, morală şi estetică. Intensificarea interacţiunilor psiho-sociale, a convieţuirii şi a lucrului în echipă, conduc la accentuarea sensibilităţii umane, la consolidarea unor sentimente morale pozitive. Prin toate aceste activităţi se urmăreşte încurajarea fiecărui copil de a participa activ la descoperirea adevărurilor despre lucruri şi fenomene, care corespund orizontului de cunoaştere specific vârstei, în vederea continuării studiilor pentru reuşita în viaţă.

 Taberele de creaţie care s-au desfăşurat în anii precedenţi aveau să confirme aşteptările proiectului, a echipei de implementare, a celor care s-au ocupat direct de organizarea şi derularea activităţilor cu copiii în tabără, a părinţilor copiilor şi, implicit, a copiilor participanţi

Desfăşurat în cadrul unui parteneriat între Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România, proiectul “Alege Şcoala!” are ca scopuri principale prevenirea şi

combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, dar şi prevenirea delincvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip “şcoala de duminică” şi tabere de creaţie.

Proiectul “Alege şcoala!” se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind implementat de Fundaţia World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Comments are closed.