Sfântul Voievod Ştefan cel Mare prăznuit la Mănăstirea Dobreşti

      În data de  2 iulie, Mănăstirea Dobreşti, din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei, şi-a sărbătorit unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar al eparhiei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, de la mai multe mănăstiri şi parohii timişene.

La slujbă au participat credincioşi din Dobreşti şi de la parohiile învecinate, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Moldovenilor din Banat  „ Sfântul Ştefan cel Mare”.  Răspunsurile liturgice au fost date de Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Lugoj, condusă de Alina Bogoevici.

În finalul slujbei, Preasfinţia sa a transmis obştii monahale, conduse de protos. Matei Buliga şi credincioşilor prezenţi, binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul României şi dragostea părintească a Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului.

Aşezământul monahal din Dobreşti, comuna Bara, a fost înfiinţat la 9 iulie 2003, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului şi la iniţiativa şi stăruinţa Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar de pe aceste meleaguri bănăţene, care a achiziţionat câteva grădini şi o casă în sat, unde actualmente locuieşte obştea monahilor până la finalizarea lucrărilor de construcţie.

De la sfinţirea locului pe care se construieşte mănăstirea şi aşezarea pietrei de temelie a sfântului lăcaş, ce au avut loc la data de 23 octombrie 2005, lucrările de construcţie desfăşurate la noua vatră monahală bănăţeană au avansat încurajator. Astfel, în prezent, sunt demarate lucrări, atât la viitorul lăcaş de cult, cât şi la noul corp de chilii destinat obştii monahale şi pelerinilor.

Din încredinţarea Prea Fericitului Părinte Daniel, Mănăstirea Dobreşti are ca ocrotitori pe ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ şi ‘Sfântul Voievod Ştefan cel Mare’.

Urmărește știrea pe TRINITAS TV

Comments are closed.