Binecuvântarea lucrărilor de renovare la biserica parohiei Satchinez

În Duminica a 25-a după Rusalii, parohia Satchinez, protopopiatul Sânnicolau Mare și-a adăugat o nouă filă în istoria sa seculară, prin manifestarea prilejuită de binecuvântarea lucrărilor de reabilitare a bisericii parohiale.

Bucuria credincioșilor și a autorităților locale a fost sporită de participarea la acest eveniment important a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

La sosirea în parohie, Chiriarhul a fost întâmpinat de preotul Marius Sfercoci – inspector eparhial, preotul Marius Podereu – protopopul locului, preotul paroh Mihai Herghelegiu și alți slujitori ai altarelor din parohiile învecinate, de mulțimea credincioșilor îmbrăcați în straie naționale și purtând flori în mână, în frunte cu primarul localității, domnul Florin Cheaua.

După Slujba de sfințire a apei și citirea rugăciunilor de binecuvântare, desfășurate pe soleea bisericii, Părintele Mitropolit Ioan, soborul slujitor și credincioșii prezenți au ieșit în procesiunea de înconjurare a bisericii, în glas de cântare și rugăciune, lăcașul sfânt fiind binecuvântat, după rânduială, cu apa sfințită. Înaltpreasfinția Sa a rostit apoi un cuvânt de învățătură adecvat momentului, mulțumindu-i preotului paroh, credincioșilor și Consiliului local Satchinez, pentru efortul financiar depus și implicarea în reabilitarea și înfrumusețarea lăcașului de cult.

La final, pentru osteneala depusă la renovarea bisericii, a gardului perimetral, la zidirea din nou a unui lumânărar și a renovării interioare și exterioare a casei parohiale, precum și pentru implicarea în activitățile educaționale și social-filantropice din parohie, preotul paroh a fost hirotesit iconom.

La rândul său, preotul paroh Mihai Herghelegiu a mulțumit Chiriarhului pentru vizita efectuată, asigurându-l că va lucra și va sluji cu aceeași râvnă și pe mai departe, spre împlinirea misiunii ce i-a fost încredințată.

Prima atestare documentară a localității Satchinez datează de la anul 1230, când apare menționată cu numele Kneaz. Istoria medievală a localității este marcată de personalitatea lui Pavel Chinezu, care a consolidat cetatea de aici și s-a remarcat în lupta antiotomană.În anul 1786 localitatea este colonizată cu germani, dar românii rămân majoritari. Cele trei biserici construite în 1804 (ortodoxă-românească), 1823 (romano-catolică) şi 1889 (ortodoxă-sârbă) sunt mărturie a unei conviețuiri multietnice și multireligioase pașnice și roditoare în credință.

Biserica parohiei Satchinez îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, având 500 de familii, cu 1.500 de suflete.

Comments are closed.