Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în perioada 7-9 noiembrie 2024, la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, a avut loc cea de-a doua ediție a manifestării științifice „Dialogul dintre Știință, Teologie și Filozofie” cu tema „Medicină și Spiritualitate”, dedicată „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.
La această manifestare științifică au participat profesori universitari de la cele 4 universități timișorene, academicieni, profeori de teologie, oameni de cultură, numeroși studenți, și nu în ultimul rând, cadre universitare din străinătate.
Momentul central al conferinței a avut loc vineri, 8 noiembrie, când lucrările s-au desfășurat în sala de conferințe a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I”. În cadrul întâlnirii științifice de la Timișoara au vorbit: Prof. dr. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Rev. dr. Christopher Knight de la Universitatea Cambridge, Rev. dr. Philippe Gagnon de la Universitatea Catolică din Lille, Prof. dr. Natalie Depraz de la Universitatea Rouen Normandia, Rev. dr. Stelian Tofană de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Rev. dr. Dragoș Giulea de la Centrul Teologic Sfântul Maxim Mărturisitorul din Montreal, Rev. dr. Răzvan Ionescu de la Centrul Ortodox de Studii și Cercetări Dumitru Stăniloae din Paris, Prof. dr. Adrian Lemeni de la Universitatea din București și Prof. dr. Cătălin-Ștefan Popa de la Academia Română ș.a.
Una din temele centrale ale conferinței a fost „Suferința minții și creierul uman”, cu dezbateri despre dialogul dintre științele cognitive, neurobiologia moralității și etica în inteligența artificială, precum și „Algoritmi și Virtuți” – o explorare a modalităților prin care moralitatea poate fi codificată în sisteme de inteligență artificială, punând bazele unor agenți morali artificiali autonomi. Un capitol distinct al conferinței a fost dedicat temei „Suferința inimii” și conceptului de „Doctor al sufletelor și trupurilor”.
De asemenea, într-o altă secțiune, conferențiarii au discutat despre patologia cuvântului și rolul comunicării în consilierea educațională, precum și despre importanța orientării școlare și vocaționale. S-au explorat și temele legate de polisul contemporan și complexitatea canalelor de comunicare din perspectivă culturală, socială și psihologică. Un alt subiect captivant a fost „Logos-ul”, în dublul sens de „cuvânt” și „rațiune”, comparând limbajul icoanei cu limbajul digital.
În ultima parte, intitulată „Ecoteologia”, au fost aduse în prim-plan relațiile dintre om, natură și cosmos, analizate din perspectiva gândirii patristice. S-au abordat teme despre ecologie, frumusețea lumii vizibile și semnificația acesteia în contextul liturgiei cosmice.
Sâmbătă, 9 noiembrie a.c., participanții au fost prezenți la versnisajul unei expoziții de pictură ale artistului plastic timișorean, Mihai Teodor Olteanu, intituală „Re-Nașterea Pruncilor”. Expoziția a fost vernisată în incinta noii maternități a Spitalului Județean Timișoara, inaugurată zilele acestea.
După acest moment artistic a avut loc conferința susținută de Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Tema abordată a fost „Anestezeia – o privire către suflet”, în care boala este privită ca o suferință atât fizică, cât și spirituală, o ruptură de Dumnezeu. Vindecarea spirituală contribuie la însănătoșirea trupului, iar preotul, colaborând cu medicul, joacă un rol esențial prin întărirea credinței și susținerea emoțională a bolnavului.
Mitropolia Banatului, centru spiritual, alături de Academia Română și universitățile timișorene, centru științific, își aduc o contribuție esențială la coeziunea socială a Timișoarei, inima Banatului. Acest parteneriat a fost evident în ultimele zile prin organizarea unei conferințe științifice de înalt nivel, care a reunit intelectuali creștini și cercetători din cele patru mari universități ale orașului de pe Bega, dar și din diverse colțuri ale lumii.
Organizatorii conferinței internaționale „Dialogul dintre Știință, Teologie și Filozofie” cu tema „Medicină și Spiritualitate” sunt Arhiepiscopia Timișoarei și Academia Română, filiala Timișoara, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.