Botezul Domnului prăznuit la Timişoara

Duminică, 6 ianuarie 2013, mii de credincioşi bănăţeni au luat parte la slujbele religioase oficiate  la Catedrala mitropolitană din Timişoara, în cinstea marelui praznic al Botezului Domnului. Sfânta Liturghie şi Slujba de Sfinţire Mare a Apei au fost săvârşite de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Ca în fiecare an, credincioşi de toate vârstele au participat la slujba  de Bobotează de la catedrala timişoreană, pentru a lua Agheasma cea Mare, sfinţită în cadrul Sfintei Liturghii şi pentru a o duce la casele lor. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţitul Paisie Lugojanul a evidenţiat câteva din înţelesurile duhovniceşti ale praznicului. În acest sens, Ierarhul a arătat că venirea Mântuitorului Hristos la râul Iordan reprezintă un act de profundă smerenie, căci Cel fără de păcat  primeste botezul pocăinţei de la Ioan, ca să ne înveţe pe noi taina pocăinţei, a mărturisirii şi a spălării pacatelor prin căinţă şi lacrimi. Totodată, praznicul Botezului descoperă mai luminat taina Preasfintei Treimi, căci pentru prima data ni se arată la Iordan cele trei persoane ale Preasfintei Treimi.

În finalul Sfintei Liturghii, după rugăciunea Amvonului, ierarhul, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei. În cadrul slujbei au fost înălţate rugăciuni pentru ca lucrarea cea curăţitoare a Treimii Celei mai presus de fire să se pogoare peste apă şi să-i dăruiască ei “harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului”. După Sfinţirea Apei, Preasfinţia Sa a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la ieşirea din sfântul lăcaş, unde i-a binecuvântat pe toţi cei aflaţi pe treptele catedralei. După slujbă, preoţii slujitori au împărţit credincioşilor prezenţi Agheasma cea Mare şi iconiţe cu praznicul Botezului, administraţia Catedralei pregătind în acest an vase cu o capacitate de aproximativ 5.000 de litri de apă.

Comments are closed.