Cateheza „Arta icoanei pe sticlă, de la meșteșug la mărturisire”, la Parohia Timișoara-Blașcovici

Cu prilejul Anului Omagial al Sfintelor icoane și al pictorilor bisericești, Parohia Timișoara-Blașcovici, din cadrul Protopopiatului Timișoara I, a organizat, de curând, un  eveniment catehetic dedicat sfintelor icoane, intitulat „Arta icoanei pe sticlă, de la meșteșug la mărturisire”.  Activitatea s-a desfășurat sub forma unei cateheze deschise, la care au luat parte copiii înscriși la Cercul parohial de pictură „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, precum și mai mulți preoți și diaconi de la parohiile învecinate, împreună cu pr Cristian Tomescu, referent catehetic.

Tema a fost prezentată de către diaconul iconar George Giurgiu, slujitor al Parohiei Timișoara-Blașcovici și coordonator al Cercului de pictură „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.

„Icoana pe sticlă este una dintre valorile culturale ale neamului nostru. Aceasta nu a luat naștere pe teritoriul țării noastre, însă, a reușit încă de timpuriu să ocupe un loc de cinste în viața creștinului trăitor al credinței strămoșești în frumusețea și simplitatea satului românesc.  Prin specificul ei, icoana pe sticlă se deschide ușor spre înțelegere, precum o carte, atât copiilor, cât și celor mai în vârstă, întrucât, prezintă într-o formă artistică simplificată întreg mesajul Sfintei Scripturi și al învățăturii noastre de credință. Prin inocența exprimării sale artistice se face ușor de înțeles și de îndrăgit, tehnica ei fiind accesibilă până și celor mai mici și mai puțin înzestrați cu talent artistic. Din acest motiv, în numeroase școli și biserici se organizează astfel de ateliere de icoană pe sticlă pentru copii și tineri, așa cum am este și Cercul nostru parohial de pictură pe sticlă, înființat în anul 2015. Ne bucurăm că au fost alături de noi la această prezentare și colegi slujitori de la parohiile învecinate, alături de care nădăjduim pe viitor să colaborăm în vederea înființării mai multor astfel de ateliere la nivelul eparhiei noastre”, a menționat diaconul George Giurgiu.

În finalul prezentării, invitații au putut admira expoziția de icoane pe sticlă realizată de copiii înscriși la  atelierul de icoane al parohiei Timișoara-Blașcovici, vernisată la începutul acestei luni, cu prilejul hramului sfintei biserici.

Comments are closed.