Cerc pastoral misionar la Parohia Belinț, Protopopiatul Lugoj

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, în Duminica de dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, la Parohia Belinț, Protopopiatul Lugoj a avut loc întâlnirea de Cerc pastoral misionar. Evenimentul a debutat cu săvârșirea Vecerniei în biserica parohială, începând cu orele 19.

Din soborul slujitor au făcut parte, preotul paroh, Daniel Otescu, părintele Viorel Cinca de la parohia Hezeriș și părintele Pavel Emanuel de la parohia Balinț.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Pavel Emanuel de la parohia Balinț, având ca tematica „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

Răspunsurile la strană au fost date de ceilalți preoți, care fac parte din acest Cerc pastoral misionar, credincioșii parohiei bucurându-se de prezența în parohia lor a părinților participanți.

În cuvântul de învățătură rostit, părintele Pavel Emanuel a evidențiat câteva aspecte din scrierile Sfinților Părinți referitoare la credincioșii care pleacă la Domnul, dar și aspecte practice care privesc modul de organizare a locurilor de veci, modul lor de îngrijire și importanța acestui spațiu destinat celor care plecați din această lume, așteaptă Învierea.

În finalul întâlnirii, părintele protopop Ionuț-Viorel Furdean a mulțumit gazdelor pentru primirea deosebită făcută, totodată făcând apel către credincioșii veniți în număr mare, să respecte cu sfințenie locul unde sunt depuși credincioșii care pleacă la Domnul, îndemnând pe cei prezenți să îi pomenească, așa cum Biserica ne învață. Apoi, preoții participanți s-au retras discutând probleme administrative, fiecare prezentând câte un raport de activitate pe ultimul an. În parohia Belinț, prin grija părintelui paroh Daniel Otescu, al Consiliului parohial, al Comitetului parohial și al credincioșilor, dar și cu sprijinul Centrului Eparhial și a structurilor Statului, s-au desfășurat ample lucrări de renovare la biserica parohială și la celelalte bunuri imobile ale parohiei.

De menționat că sunt și proiectele catehetice desfășurate prin grija preotul paroh cu rezultate notabile la etapele locale și județene ale diferitelor concursuri, părintele Daniel fiind și responsabil cu cateheza pe Protopopiatul Lugoj.

Biserica parohială din Belinț datează din anul 1797, are hramul „Învierea Domnului”, având 505 familii cu 1505 credincioși.

                                                                                                                    Protopop Ionuț Furdean

Comments are closed.