ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului: „Cea mai strașnică bătălie din univers s-a dat pe Cruce, când Hristos a condamnat moartea la moarte”

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, mii de credincioși timișoreni s-au aflat în duh de rugăciune, participând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la altarul Catedralei mitropolitane din Timișoara, de către un sobor de preoți și diaconi, sub protia părintelui Ionel Popescu, vicar eparhial. Alături de clericii și credincioșii bănățeni, la slujbă, a participat și un grup de credincioși bucureșteni, condus de preotul Vasile Ioana, de la Biserica „Sfântul Nicolae” – Dintr-o zi din București.

În milocul frumoasei comunități de credință a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care, la finalul sinaxei euharistice, a rostit o omilie, în cadrul căreia a explicat fragmentul evanghelic duminical, narat de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan (3, 13-17). Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre jertfa răscumpărătoare a Fiului lui Dumnezeu, subliniind faptul că, „jertfa lui Hristos a fost jertfa prin care El ne-a răscumpărat, pe toți cei care eram în umbra și în casa morții, de la moarte. Hristos nu a venit să-l condamne pe om pentru că a păcătuit, ci a venit să-și dea viața pe Cruce,  condamnând, în felul acesta, moartea la moarte. Cea mai strașnică bătălie din univers nu s-a dat la Waterloo sau la Austerlitz, ci s-a dat pe Cruce, când Hristos a condamnat moartea la moarte, ca noi să avem viață veșnică. Dumnezeu a socotit cât valorează omul, creația Sa. Dumnezeu a dat, ca preț de răscumpărare, o picătură din sângele Său. Atât valorează un om. O picătură de sânge din rănile Mântuitorului nostru Iisus Hristos. El nu a dat aur, nici argint, ci a dat, pentru noi, o picătură de sânge. Nu lăsați ca picătura aceea de sânge să cadă pe stâncă, ci să cadă pe fruntea noastră, căci ne-a răscumpărat Dumnezeu din casa morții! De aceea, astăzi, suntem chemați să-i oprim pe toți cei care Îl denigrează pe Hristos”.

În continuare a avut loc un concert de muzică sacră, susținut de Corala Contrast, Corul de copii Cantanti și Corala feminină Carmina Dacica. Evenimentul a fost organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei. La final, un grup de tineri de la Ansamblul Timișul au depus o coroană de flori la Troița din fața Catedralei mitropolitane, după care Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a înălțat o rugăciune pentru eroii martiri ai Revoluției din Timișoara.

Comments are closed.