Cerc pastoral-misionar la Parohia Ionel

Marți, 1 octombrie a.c., în ziua praznicului Acoperământului Maicii Domnului, în parohia Ionel din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I, a avut loc  cercul pastoral-misionar din acest an, cu tema: Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii Ortodoxe. Noi sfinți vindecători cu sfinte moaște în România.

      Acest subiect a fost selectat în raport cu programul stabilit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul declarării anului 2024 ca Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

       Lucrările cercului pastoral misionar au fost coordonate de către părintele protopop Zaharia Pereș pro care a transmis preoților participanți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Întâlnirea a debutat cu oficierea Acatistului Acoperământului Maicii Domnului în biserica parohială cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, la care au participat protopopul locului și preoții din parohiile, Ionel, Giulvăz, Peciu Nou, Uivar, Diniaș, Bobda, Crai Nou și Pustiniș.

Cu acest prilej, părintele protopop a ținut un cuvânt de învățătură despre purtarea de grijă a Maicii Domnului pentru întreaga creștinătate, fiindu-ne nu doar mijlocitoare între noi și Dumnezeu, ci și grabnic ajutătoare când necazurile ne copleșesc. De aceea a îndemnat pe cei prezenți să n-o uite pe Maica Domnului în rugăciunile lor, chiar dacă sunt mai atașați sufletește și de alți sfinți ai Bisericii noastre. Totodată a evidențiat și câteva minuni ale Maicii Domnului în viața oamenilor, despre care s-a scris sau au fost trăite de preoți și credincioși.

     Referatul cu tema mai sus menționată a fost susținut de preotul Vlad Stupariu de la parohia Ionel, care a evidențiat importanța Sfinților tămăduitori în lucrarea Bisericii, a detaliat viața și activitatea Sfântului Ierarh Luca al Crimeii și a subliniat calvarul Dr. Dumitru Uță, doctor fără de arginți, în închisorile din România.

      În luărille de cuvânt au fost remarcate următoarele reflecții pe marginea subiectului prezentat: preotul Călin Iftimie de la parohia Uivar a arătat că fiecare preot sau credincios poate fi mai apropiat de un sfânt tămăduitor, rugându-se lui cu mai multă evlavie atunci când asupra sa se abate o încercare peste care nu poate trece;  preotul Cornel Bercea de la parohia Giulvăz a spus că se simte bucuria oamenilor și ajutorul sfinților tămătuidori atunci când se face un pelerinaj la sfintele lor moaște și de fiecare dată oamenii pleacă mult mai încrezători în puterea lui Dumnezeu, după ce s-au închinat în acele locuri sfinte.

       La fel, preotul Vlad Stupariu de la parohia Ionel ne-a dat exemplul doctorului martir pentru credința în Hristos,  Dumitru Uță, care a suferit foarte mult pentru a face binele și a salva vieților atâtor colegi de celulă și apoi a sute de oameni bolnavi fără a cere ceva în schimb.

       Seara duhovnicească s-a încheiat cu mulțumirea adusă lui Dumnezeu și o agapă frățească, oferită cu deosebită generozitate de preotul paroh Vlad Stupariu, care a mulțumit, de asemenea, Chiriarhului pentru binecuvântarea acordată, părintelui protopop, preoților și credincioșilor care au participat la această instructivă și folositoare activitate pastoral-misionară.

Comments are closed.