Joi, 3 octombrie 2024, în noua clădire a Centrului cultural și de tineret eparhial din cadrul Reședinței mitropolitane a avut loc o nouă sesiune de examene pentru obținerea gradelor profesionale în preoție (definitivat și gradul II) de către personalul clerical. La acest examen au participat candidați din eparhiile Timișoarei, Aradului și Caransebeșului.
Comisia de examinare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care le-a adresat un cuvânt de bun venit participanților.
Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat convingerea că preoții au avut ocazia, pe parcursul pregătirii, să se familiarizeze cu problemele actuale ale societății și să dobândească cunoștințe, strategii și deprinderi misionare utile în activitatea pastorală.
În acest an, la cursurile derulate în perioada 16-20 septembrie, s-au înscris 20 de preoți și diaconi din cadrul Mitropoliei Banatului. Cursurile au fost susținute de părinții profesori de la Facultățile de Teologie din Timișoara și Arad. De asemenea, accentul a fost pus pe îmbunătățirea slujirii liturgice, așa încât preoții au început fiecare zi de curs cu săvârșirea sfintei Liturghii în biserica parohiei Iosefin.
Examenele au constat două probe scrise și din proba orală, care au testat cunoștințele teologice interdisciplinare și pastoral-misionare ale candidaților. În cadrul probei orale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a adresat întrebări preoților prezenți și le-a recomandat să-și îmbogățească mereu cunoștințele pastoral-misionare, mulți dintre aceștia slujind în parohii rurale.
Conform Metodologiei pentru obținerea gradelor profesionale în preoție de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin hotărârea nr. 5121/2023, obținerea gradului definitiv este obligatorie pentru personalul clerical. Acesta se obține prin participarea la cursuri și susținerea unor examene speciale de definitivare, în termen de minim 2 ani și cel mult 5 ani de la titularizarea pe post, în urma examenului de capacitate preoțească și a hirotoniei.
Totodată, potrivit art. 125, alin. 1 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, obținerea gradelor profesionale (definitiv, gradul II și gradul I) este obligatorie, ca formă continuă de perfecționare a pregătirii clerului.