Ceremonii de comemorare a eroilor români

Primăria Municipiului Lugoj, în colaborare cu Garnizoana Lugoj, prin Batalionul 183 Artilerie Mixtă ,,General Ion Dragalina”, a organizat joi, 17 mai 2018, o manifestare dedicată Zilei Eroilor.

Acţiunea a început la Monumentul „Alfa şi Omega” din Piaţa J. C. Drăgan, ridicat în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă și a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României şi oficierea slujbei religioase de către părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului și părintele  Emanuel Gafiţa, preot militar al garnizoanei Lugoj. A urmat un discurs al Preşedintelui Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor – filiala Lugoj, General (r.) Gheorghe Feraru.

Pe acordurile fanfarei municipal, manifestarea a continuat cu ceremonia de depunere a coroanelor de flori de către reprezentanții Primăriei Municipiului Lugoj, Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”, Poliţiei Municipiului Lugoj, Jandarmeriei Lugoj, Detaşamentului de Pompieri Lugoj, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala Lugoj, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Filiala Lugoj, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeţeană „Gen. bg. – erou Dimitrie Petrescu Tocineanu”, partidelor politice şi alţi doritori.

La acținea prezentă au luat parte: Prof. Ing. Francisc Boldea, Primarul Municipiului Lugojului, Colonel Ion Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj, cadre militare în rezervă și retragere, profesori, elevi, precum și numeroși lugojeni dornici sa asiste la evenimentul inedit ce s-a încheiat cu o defilare militară în aplauzele tuturor  participanților.

A doua parte a activității a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Ortodox, unde s-a desfăşurat,  de asemenea, un ceremonial religios şi militar şi  au avut loc depuneri de coroane.

Și elevii Școlii Primare din localitatea Alioș au adus prinos de cinstire eroilor neamului românesc. După participarea la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au împărtășit cu Sfintele Taine, aceștia au prezentat, sub coordonarea prof. Letiția Mișca, o serbare dedicată atât eroilor satului, cât și eroilor români de pretutindeni. Au fost lecturate poezii patriotice și interpretate mai multe cântece patriotice, care evidențiază spiritul românesc. După serbare, elevii, împreună cu toți credincioșii prezenți la Dumnezeiasca Liturghie, au mers la Monumentul Eroilor din proximitatea lăcașului de cult, unde au participat la slujba de pomenire a eroilor, oficiată de părintele paroh Radu Meșter, la finalul căreia au fost depuse jerbe de flori.

Comments are closed.