Joi, 23 martie 2023, în Sala Rotondă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara a avut loc penultima conferință prepascală din acest an, urmată de o dublă lansare de carte, cu tematică istorică.
Întâlnirea s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a unor clerici de la Centrul eparhial, a părinților și domnilor profesori de la Universitatea de Vest, studenților teologi, a unor istorici, oameni de cultură și credincioși timișoreni.
Manifestarea e debutat cu referatul „Predica adresată vârstnicilor. Particularități” susținut de pr. lect. dr. Marius Ioana, de la Facultatea de Teologie din Timișoara. Preacucernicia sa a fundamentat referatul biblic și patristic și a evidențiat unele aspecte ale înțelegerii senectuții de către slujitorii Bisericii și a prezentat metodele speciale de pastorație a persoanelor vârstnice, confruntate cu sentimentul inutilității, al neputinței și cu singurătatea.
După susținerea referatului, Părintele Mitropolit Ioan a punctat câteva elemente cu privire la misiunea preotului în parohiile cu credincioșii aflați la vârsta senectuții, care au nevoie de întărire în nădejde, de pregătire sufletească, prin pocăință și Sfintele Taine, precum și de ajutor material.
În continuare au fost prezentate volumele: „Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat”, coordonat de pr. dr. Daniel Alic și „Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)”, a cercetătorului clujean Mircea-Gheorghe Abrudan.
Prezentarea generală a celor două lucrări, apărute în anul 2022, a fost făcută de părintele vicar Ionel Popescu. Preacucernicia sa a subliniat importanța lor pentru istoria Bisericii Ortodoxe din această parte de țară și a menționat că volumul editat de eparhia noastră cuprinde comunicările susținute în cadrul Simpozionului internațional organizat în zilele de 9-11 octombrie 2022 și dedicat aniversării a 75 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului.
Cu privire la volumul alcătuit de domnul Mircea-Gheorghe Abrudan, părintele vicar a menționat că este o apariție inedită, pentru care autorul a efectuat ample cercetări în arhivele vieneze și în cele din țară și a utilizat un aparat bibliografic de specialitate, ce cuprinde sute de lucrări apărute în țară și peste hotare.
Pe marginea lucrărilor de mai sus a vorbit, apoi, pr. dr. Daniel Aron Alic, de la Parohia Sfântul Ilie Fabric. Sfinția sa l-a prezentat pe domnul prof. dr. Mircea-Gheorghe Abrudan și a evidențiat demersul istoriografic de mare anvergură al tânărului cercetător clujean, care a realizat cu adevărat o admirabilă sinteză a situației Bisericii Ortodoxe aflată în Imperiul Habsburgic și a identificat peste 100 de preoți ori capelani militari care au însoțit pe românii din Ardeal și Banat pe fronturile din Europa. Între aceștia s-au aflat preoții Nicolae Stoica de Hațeg, Radu Tempea V, Vasile Georgevici, fondatorul primei parohii ortodoxe românești din Timișoara, și ctitorul bisericii Sfântul Ilie din Timișoara Fabric (1825-1826), Dimitrie Țichindeal, Nicolae Panovici ș.a. De asemenea, s-a arătat că lucrarea cuprinde și o listă însemnată de anexe în care se regăsesc hărți și documente descoperite de autor în arhivele austriece.
La rândul său, istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan, a stăruit asupra rolului deosebit pe care l-au avut preoții și capelanii militari în armatele Imperiului Habsburgic și Austro-Ungar, fapt remarcat și de autoritățile imperiale care au constatat că acolo unde activau ei, numărul dezertărilor era redus.
Concluzionând pe marginea manifestării și a volumelor prezentate, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a precizat că „Biserica Ortodoxă a însemnat pentru neamul nostru românesc maica care a cules lacrimile rugăciunii și ale suferinței, pe care le-a așezat apoi în potirul istoriei. Avem o istorie scrisă cu lacrimile sfinților și ale celor care au dorit să trăiască în libertatea de a-L lăuda pe Dumnezeu în graiul dulce al Carpaților”. Chiriarhul a apreciat, totodată, efortul documentar depus de autorii celor două volume și i-a îndemnat pe studenți să se pregătească temeinic pentru misiunea preoțească, inclusiv prin aprofundarea limbilor clasice, a limbii germane și a celei sârbe, pentru că numai în felul acesta vom avea acces la documentele străvechi care grăiesc despre istoria Bisericii și a neamului nostru.
Manifestarea a fost înfrumusețată de intervenția Corului Facultății de Teologie, dirijat de pr. drd. Laurian Popa, care a intonat cântările specifice perioadei de post.
Seria de conferințe prepascale se va încheia pe data de 6 aprilie 2023, invitat fiind preotul Octavian Blaga, din Quebec-Canada.
Programul conferințelor prepascale organizat în anul 2023 de către Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara este dedicat anului omagial 2023: „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.








