Luni, 4 noiembrie, în eparhia noastră au debutat conferințele preoțești consacrate „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Astfel, în biserica parohiei Timișoara Iosefin, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, sub prezidiul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și în prezența preotului Ionel Popescu, vicar eparhial, a părinților protopopi Zaharia Pereș, Caius Andrașoni, protopopiatele Timișoara I și II și Ciprian Boșca, protopopiatul Deta, la această conferință au participat preoții celor trei protopopiate.
Referatele pe marginea temei Anului omagial au fost susținute de preoții Vlad Stupariu, de la parohia Ionel, Cristian Tomescu, de la parohia Timișoara Fabric Est și pr. dr. Valentin Bugariu, de la parohia Birda.
După oficierea Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, conferința a fost deschisă de către părintele protopop Zaharia Pereș, care a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, pentru binecuvântarea acordată celor trei protopopiate de a fi împreună la această conferință și pentru că a ales să conducă lucrările acestei întruniri deosebite, din care să învățăm cum să-i redescoperim pe sfinții doctori fără de arginți și să le urmăm pilda vieții în tot ceea ce facem pe plan pastoral-misionar și social.
În acest context, părintele vicar eparhial Ionel Popescu a făcut legătura între conferința din primăvara acestui an, la care au fost invitați medici creștini, cunoscuți pentru atașamentul lor față de Biserică și conferința din această a doua parte a anului, când avem posibilitatea de a cunoaște cazuri concrete de sfinți „Doctori fără de arginți”, așa cum este, de pildă, sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ale cărui sfinte Moaște se găsesc și în biserica parohiei Iosefin.
După prezentarea celor trei referate despre Sfinții Doctori fără de arginți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a îndemnat preoții să nu uite de sfinții români tămăduitori, „Doctori fără de arginți” și să evidențieze jertfa lor pentru salvarea vieții credincioșilor prigoniți în temnițe, lagăre și închisori. Înaltpreasfinția Sa a arătat, de asemenea, că și Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș poate fi considerat unul dintre ei, întrucât a fost numit „medicul Sfântului Munte Athos”. Pe lângă aceasta, în bolnițele și spitalele mănăstirilor noastre erau monahi și monahii care au folosit medicina empirică și au vindecat bolnavii, tot „fără de arginți”.
Înaltpreasfinția Sa a prezentat preoților prezenți la conferință și un model de predică la un sfânt fără de arginți, cum a fost sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La finalul conferinței, preotul Florin Avram de la Penitenciarul Timișoara a făcut apel către preoți de a-l sprijini în susținerea proiectului social „Tabor”, prin care se încearcă reintegrarea în societate a deținuților ce părăsesc locul de detenție și se întorc la casele lor.
Așadar, conferințele dedicate Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți au fost un bun prilej de a explora un universul fascinant al filantropiei creștine, aureolat de slujirea unor medici „fără de arginți”, nu puțini martirizați, de-a lungul mileniilor, pentru credința și curajul de a-L mărturisi pe Hristos, „Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”.