Conferința Taină și slujire liturgică în cultura românului oglindite în scrierile părintelui Dumitru Stăniloae

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, sub egida Acta liturgica, historia et divinum verbum. Părinți și scriitori bisericești români – Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, joi 09 noiembrie a.c., la Paraclisul Mitropolitan Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a avut loc conferința cu tema Taină și slujire liturgică în cultura românului oglindite în scrierile părintelui Dumitru Stăniloae,  susținută de către Ierom. Lect. Dr. Rafael Povîrnaru, cadru didactic al Teologiei din Timișoara.

Cu această ocazie a fost reliefat în primul rând reperul sublim al întregii opere a autorului evocat, prin apelul imediat la dimensiunea și înțelegerea Preasfintei Treimi drept “Structură a Supremei Iubiri” – fundament existențial deplin al credinciosului autentic, acela care prin întreaga sa trăire transparentizează comuniunea cu Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt.

Înnoind și îmbogățind continuu această relație dialogală, prin prezența la actul sfințitor al Bisericii, ființa umană îmbrăcată în lumina harului, parcurge astfel o itineranță a devenirii sale iconice prin intermediul căreia, rațiunea, cuvântul, voința, dar și gestul devin “reflexe treimice” din care transpare prezența tainică a lui Dumnezeu.

De această conștiință s-a bucurat încă de la începutul existenței sale poporul român, care a materializat prin calitatea sa identitar – creștină,  actul cultic deprins sub cupola de har a Bisericii, îmbogățind în acest fel “sinaxarul românesc” pe care, prin simțire și propovăduire evanghelică, Biserica îl înnoiește cu o frecvență deplin mărturisitoare a calității hristice a neamului românesc.

Evenimentul dedicat marelui teolog român va continua sâmbătă – 11 noiembrie cu oficierea Rânduielii Parastasului și se va încheia duminică – 12 noiembrie prin susținerea conferinței cu titlul: “Forma Bisericii– perspectiva mistică a părintelui Stăniloae asupra eclesiologiei, susținută de Pr. Conf. Univ. Dr. Nicolae Moșoiu de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Comments are closed.