Lansare de carte: „Miracolul Clipei” un album de fotografii al Liceului Teologic Ortodox “Sfântul Antim Ivireanul” Timișoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinței Sale, Ioan, Mitropolitul Banatului, în data de joi 9 noiembrie a.c., la Galeria POD de pe Str. Emanoil Ungureanu nr. 1, a avut loc un eveniment cultural dedicat tinerilor liceeni din cadrul celor două specializări, teologie ortodoxă și științele naturii, ale Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara.

Evenimentul a avut ca scop principal lansarea unui volum de fotografii realizat de către elevii liceului sub coordonarea artistului plastic de renume internațional, Linda Saskia Menczel, cadru didactic al instituției noastre de învățământ preuniversitar.

Au fost prezenți la eveniment din partea Inspectoratului Școlar Timiș Prof. Oana Codruța Tomescu – inspector școlar arte și Profesor Daniela Buzatu – inspector școlar religie, din partea Arhiepiscopiei Timișoarei Pr. Nichifor Tănase, consilier învățământ și activități cu tinerii, iar ca reprezentați ai Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” Timișoara Prof. Adela Panait, directorul instituției și Pr. Prof. Daniel Hlodec, directorul adjunct al prestigiosului liceu. Tinerii prezenți la eveniment au interpretat mai multe imne și cântări, atât religioase cât și laice, fiind coordonați de către Pr. Prof. Sergiu Pantea, cadru didactic al liceului ortodox.

În acest sens, autorii albumului sunt 55 de elevi ai liceului, care au realizat instantanee din viața de zi cu zi, amintind parcă de „cunoașterea lui Dumnezeu în împrejurări concrete ale vieții” de care ne vorbea părintele Dumitru Stăniloae. Dovedind un simț estetic cultivat și o sensibilitate teologică, clipele surprinse de către elevi cu aparatul fotografic aduc în prim-plan câteva chipuri de bătrâni care emană bunătate și căldură sufletească și chipuri de tineri care iradiază lumină și încredere în umanitate. Dacă Sfinții Părinți înșiși aveau preocupări legate de estetică în domeniul teologic-duhovnicesc, iar secolul XX a redescoperit semnificația teologică a icoanei ortodoxe, în același context putem ilustra dimensiunea spirituală a evenimentului prin fraza lui Dostoievski – „Frumusețea va salva lumea” – care reține importanța soteriologică a chipului, devenit în postmodernitate o simplă imagine desacralizată și fără profunzimi spirituale. Sub această interpretare putem situa și inițiativa elevilor liceului nostru, de recuperare a unei arte de a privi prin ochii curați și iluminați realitatea care ne înconjoară și în care se revelează neîncetat pronia lui Dumnezeu.

Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Mitropoliei Banatului, al Consiliului Județean Timiș și al Centrului de Cultură și Artă la Județului Timiș și al Fundației Filantropia Timișoara.

Comments are closed.