Congresul național catehetic „Hristos împărtășit copiilor” , ediția a XVII

În perioada 23-25.09.2024 a avut loc Congresul național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, jud. Prahova.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal, Varlaam Ploieșteanul.

Lucrările congresului au fost deschise de către Preasfinția Sa prin cuvântul de binecuvântare transmis din partea Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel.

În continuare, părintele dr. Mihai Pavel, inspector patriarhal coordonator al Biroului de catehizare a tineretului a evidențiat a evidențiat necesitatea acestei întâlniri de evaluare a anvergurii și impactului, a produselor catehetice din ultima sută de ani și mai ales din ultimii ani, „întrucât asistăm la un fenomen deosebit de complex în ceea ce privește formarea și educația catehetică”.

Domnul Conf. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru Religie în cadrul Ministerului Educației, a vorbit despre încercările ultimilor ani în ceea ce privește catehizarea, referindu-se mai ales la predarea religiei în școli.

Părintele inspector patriarhal, dr. George Jambore a prezentat multiplele activități derulată între sectorul educațional al Patriarhiei Române și Ministerul Educației, împreună cu inspectorii școlari pentru disciplina Religie din țară.

Domnul Romeo Moșoiu, consilier în Ministerul Educației,  a subliniat valoarea și importanța participării la acest congres a inspectorilor școlar pentru disciplina Religie și a coordonatorilor de activități de catehetice din întreaga țară.

Tema congresului, „Tradiție, noutate și actualitate în lucrarea catehetică și activitatea cu tinerii în Biserica Ortodoxă Română”, a adus în prim plan valoroase proiecte și activități propuse a se derula la nivelul celor două sectoare, din cele două instituții: sectorul educațional al Patriarhiei Române și învățământul preuniversitar la disciplina Religie din cadrul Ministerului Educației.

Cu binecuvântarea Îaltpreasfințitului Părinte Mitropolit din partea eparhiei noastre au participat părintele consilier pentru învățământ,  pr. dr. Nichifor Tănase și inspectorul școlar pentru disciplina Religie, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, prof. Daniela Liliana Buzatu.

Părintele consilier pr. dr. Nichifor Tănase a evidențiat bogata activitate catehetică desfășurată în anul 2024 în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Timișoarei și a propus câteva teme pentru agenda catehetică a Anului omagial al centenarului Patriarhiei Române.

Inspectorul școlar pentru disciplina Religie, din cadrul I.S.J. Timiș, prof. Daniela Liliana Buzatu a abordat și a prezentat  în plen două teme foarte importante și actuale:

1. „Abordarea practică a actului educațional și învățarea centrată pe tezaurul ortodoxiei”: învățătura de credință, Sfânta Scriptură, Sfânta Liturghie, rugăciunea, icoana, Viețile Sfinților.

2. Cursul de formare „Învățarea centrată pe elevi și formarea competențelor specifice disciplinei Religie”, derulat la nivelul județului Timiș, în perioada 16.02-24.02.2024, prin raportarea la  8 competențe cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții și la competențele specifice disciplinei religie, din perspectiva cunostințelor, aptitudinilor și atitudinilor.

Cursul se adresează profesorilor de religie debutanți/ în primii ani de activitate și tuturor cadrelelor didactice care doresc să implementeze la clasă învățarea centrată pe elevi și formarea competențelor specifice disciplinei Religie. Au fost prezentate exemple de formare a competențelor în cadrul orei de Religie, prin valorificarea Sfintei Scripturi, a icoanei și a rugăciunii.

În cadrul Congresului a fost alcătuită o valoroasă agendă de activități, s-au prezentat exemple de bună practică, concrete și viabile, s-au întărit colaborările și s-au stabilit noi parteneriate.

Credința, binecuvântarea și  rugăciunea au oferit tuturor participanților contexte valoroase de formare, colaborări viitoare, întărire și comuniune în credință.

Comments are closed.