Pomenirea mitropolitului Nicolae Corneanu, la Timișoara

În Duminica a XIX-a după Rusalii, la Catedrala mitropolitană din Timișoara a fost săvârșit Parastasul pentru fostul mitropolit Nicolae Corneanu, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit zece ani. Cu acest prilej, un sobor de preoți și diaconi a oficiat sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

La finalul sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Ioan, înconjurat de soborul preoților format din preotul Ionel Popescu, vicar eparhial, arhidiaconul Ioan Radu, fost secretar eparhial, preoții Ioan Cerbu și Bujor Păcurar, protopopi emeriți, Iulian Cosma, unul din primii preoți misionari care au slujit în spitale și așezămintele social-filantropice și cadru didactic la nou înființata Facultate de Teologie, preoții și diaconii catedralei, a săvărșit slujba Parastasului pentru mitropolitul Nicolae, la 10 ani de la trecerea la cele veșnice.

La acest moment comemorativ au participat credincioșii care frecventează lăcașul mitropolitan, membri ai familiei fostului mitropolit, clerici, monahii și laici care au activat în vremea păstoririi sale, la Reședința mitropolitană, în forurile eparhiale și în administrația bisericească.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul a stăruit asupra unei porunci greu de purtat, dar mântuitoare: rugăciunea pentru vrăjmași. Plecând de la pericopa evanghelică duminicală, Înaltpreasfinția Sa a explicat care era înțelesul cuvântului „vrăjmaș” în perioada veche și a menționat că Domnul nostru Iisus Hristos nu ne-a cerut să iubim doar pe cei ce ne iubesc, ci ne-a poruncit să ne rugăm și pentru cei care ne prigonesc și ne urăsc, căci aceasta este adevărata măsură a iubirii dumnezeiești. Porunca aceasta este foarte greu de îndeplinit, însă totul este posibil prin harul lui Dumnezeu, Care ne luminează și ne întărește.

Totodată, Părintele Mitropolit Ioan a creionat slujirea arhierească neobosită a mitropolitului Nicolae Corneanu, subliniind nu doar devotamentul său față de Biserică, ci și dragostea cu care și-a dăruit viața rugăciunii. 

„Multe din frățiile voastre l-ați cunoscut pe Părintele Mitropolit Nicolae și, fără îndoială, l-ați auzit grăind de nenumărate ori cuvinte de învățătură de la acest amvon. Astăzi, ne-am oprit pentru un moment din curgerea necontenită a timpului, la ceasul acela tainic al trecerii, marcând al zecelea an de când a plecat spre veșnicie.

Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu, în mila Sa cea nemărginită, să-l așeze în grădina Raiului, acolo unde toți drepții și credincioșii bănățeni se bucură de lumina nesfârșită a Împărăției Cerurilor. Mulțumim din suflet că ați rămas alături de noi până acum, în acest moment de pomenire, și vă îndemnăm să-i trimitem Părintelui Nicolae o rugăciune curată, purtată pe aripile duhului”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Despre slujirea mitropolitului Nicolae al Banatului a vorbit și părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, care
l-a cunosut de pe vremea când era elev la Seminarul teologic din Caransebeș (1970-1975), apoi a fost numit de fostul Chiriarh profesor, consilier eparhial bisericesc și vicar eparhial administrativ.

Făcând referire la bogata activitate a fostului mitropolit al Banatului, părintele vicar a spus: „Mitropolitul Nicolae a arhipăstorit la Timișoara vreme de 52 de ani și a desfășurat o intensă activitate pastorală, teologică și culturală, social-filantropică și administrativ-edilitară. De asemenea, a slujit Biserica în anii grei ai regimului comunist-ateu, fără a se abate de la credință sau de la tradițiile creștinești. În ciuda presiunilor regimului ateist de dinainte de 1989, el a reușit să construiască zeci de biserici în Arhiepiscopia Timișoarei și Caransebeșului, dovedind un curaj remarcabil. Pe lângă aceasta, Mitropolitul a angajat la parohiile din cuprinsul eparhiei zeci de preoți eliberați din închisorile comuniste, unii veniți din alte părți ale țării, oferindu-le astfel un loc de slujire atunci când nimeni nu-i angaja și salvându-le familiile.

Astăzi, cu rugăciune și cântare duhovnicească, împreună cu membrii familiei și cu dumneavoastră, credincioșii, am făcut ceea ce ne învață Sfânta Scriptură: „Aduceți-vă aminte de mai marii voștri, care v-au grăit cuvântul lui Dumnezeu”. Iar el, Mitropolitul Nicolae, a grăit cuvântul Domnului timp de 52 de ani aici, în Banat”, a precizat preotul Ionel Popescu, vicar eparhial.

***

Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut la Caransebeș, în anul 1923, într-o familie preoțească. A urmat școala și liceul în Caransebeș, apoi Facultatea de Teologie din București, unde și-a susținut doctoratul cu o lucrare despre Sfântul Antonie cel Mare. Hirotonit diacon în 1943 și preot în 1960, a devenit episcop al Aradului în 1961, iar în 1962 a fost ales Mitropolit al Banatului, demnitate pe care a deținut-o timp de 52 de ani.

Mitropolitul Nicolae a fost, de asemenea, inițiatorul reactivării Episcopiei Caransebeșului și al fondării Facultății de Teologie din Timișoara. Om de Biserică, de cultură, el a lăsat în urmă 28 de cărți scrise de el și o impresionantă bibliotecă personală, cuprinzând mii de volume.

Este renumit, printre altele, pentru remarcabila traducere a „Scării” Sfântului Ioan Sinaitul (Scărarul) și pentru participarea sa activă la numeroase evenimente culturale, teologice și ecumenice, atât în România, cât și în străinătate.

Mitropolitul Nicolae a fost membru de onoare al Academiei Române și al Uniunii Scriitorilor din România.

Comments are closed.