Copii din parohia Toracu Mare (Vojvodina, Serbia) în excursie la Timișoara

Sâmbătă 6 iulie a.c., un grup entuziast de copii din Toracu Mare (Vojvodina, Serbia) a avut ocazia să exploreze orașul Timișoara, într-o excursie educativă și captivantă organizată de către dna. dr. Marcela Iacob și dl. prof. Filip Baloș. Cei doi organizatori sunt enoriași profund implicați în viața Parohiei Ortodoxe Române din Toracu Mare, drept pentru care grupul a fost însoțit și de către preotul paroh Kristijan Popi.

Cum cu puțin timp în urmă, mai precis în 16 iunie a.c., pr. conf. univ. dr. Constantin Jinga a slujit Sf. Liturghie împreună cu pr. Kristijan Popi, în biserica cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Toracu Mare, unde a susținut și o cateheză, această excursie a fost un bun prilej și pentru o revedere plină de bucurie și pentru continuarea legăturilor de prietenie duhovnicească.

Primul popas important al vizitei lor a fost la Catedrala Mitropolitană, un simbol al orașului Timișoara și un punct de reper arhitectural și spiritual. Aici, copiii au fost călăuziți de către pr. conf. univ. dr. Constantin Jinga și de către părintele diacon Lucian-Teodor Turcuș, care au evidențiat pe înțelesul copiilor arhitectura spațiului liturgic, le-au vorbit despre istoria bogată a Catedralei și despre semnificația ei în viața religioasă și culturală a orașului. Părintele le-a prezentat și câteva icoane. Astfel, copiii au aflat lucruri interesante despre rolul artei religioase în transmiterea povețelor biblice și a învățăturilor creștine. De asemenea, ei s-au închinat la sfintele moaște ale Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, despre viața și lucrările căruia preotul Kristijan Popi le-a împărtășit câteva cuvinte de folos.

Apoi, copiii s-au îndreptat către centrul Timișoarei, pentru a participa la o serie de jocuri educative de tipul „vânătoare de comori”, coordonate de către dna. Florina Jinga. Activitatea, organizată în Piața Sfântul Gheorghe și în Piața Unirii, a fost concepută astfel încât să îmbine voia bună și recreativitatea, cu educația. Înarmați cu mici hărți și indicii, copiii s-au împărțit în echipe și au pornit în căutarea „comorilor” ascunse. Fiecare indiciu dezvăluia informații interesante despre clădirile istorice și monumentele din piețe. De exemplu, unul dintre indicii i-a ghidat către monumentul Sfântului Gheorghe, unde au aflat aspecte din viața acestui sfânt și au remarcat legătura cu biserica lor, din Toracu Mare, care are chiar hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Jocurile educative de tip „vânătoare de comori” nu numai că i-au ajutat pe copii să înțeleagă mai bine istoria și spiritualitatea orașului, dar au și stimulat spiritul de echipă și creativitatea. În plus, aceste activități interactive au oferit un mod captivant de a învăța lucruri noi, transformând fiecare pas în descoperirea unui nou fragment din povestea Timișoarei. De aici, copiii s-au îndreptat către parohia Fabric Vest. După un binemeritat răgaz de odihnă și de reîmprospătare a forțelor excursia a continuat la Muzeul Satului Bănățean, unde copiii au fost ghidați de către părintele diacon Lucian-Teodor Turcuș.

Excursia copiilor din Toracu Mare a fost un bun catalizator în lucrarea de strângere a legăturilor dintre românii ortodocși din Banatul istoric, lucrare derulată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan Selejan, Mitropolit al Banatului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop al Daciei Felix.

Excursia copiilor din Toracu Mare la Timișoara a fost mult mai mult decât o simplă vizită turistică. A fost o călătorie plină de descoperiri, învățare și recreere. Prin vizita la Catedrala Ortodoxă și participarea la jocurile de „vânătoare de comori” în Piața Sfântul Gheorghe și Piața Unirii, precum și prin vizita la Muzeul Satului Bănățean, copiii au dobândit o înțelegere mai profundă a istoriei și culturii Timișoarei și, nu în ultimul rând, o redescoperire a rădăcinilor lor de suflet.

Comments are closed.