
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Ioan al Banatului, a debutat în data de 1 iulie a.c. cea de-a șasea ediție a taberei naționale de tineret „Tradiție și Noutate” din cadrul programului național de tabere al Patriarhiei Române.
Conform conceptului transmis de către sectorul teologic educațional al Patriarhiei Române, tinerii au ajuns la Pensiunea Popasul Căprioarei, unde au fost întâmpinați de către Lazăr Stancovici și Roxana Posta, profesori de religie din cadrul ISJ Timiș, ajutați de tinerii voluntari studenți teologi timișoreni, coordonați de către Patrick-Eugen Purcar, student în anul II la Facultatea de Teologie din Timișoara. După cazare și servirea mesei, tinerii participanți ai eparhiilor din țară care au ajuns în Mitropolia Banatului s-au bucurat împreună la întâlnirea de cunoaștere, în cadrul căreia s-au desfășurat activități interactive de cunoaștere, de energizare și de team building susținute de către profesorii noștri, Lazăr și Roxana.
După servirea cinei, s-a desfășurat prima activitate propriu-zisă și anume atelierul de antropologie „Românii de lângă noi. Istorii, memorii, credințe”, susținut, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, de către Prof. univ. dr. Otilia Hedeșan, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie. Acest atelier a fost coordonat de către părintele lect. univ. dr. Cosmin Panțuru, ajutat de preot drd. Florin Băran de la parohia Șag, responsabil cu cateheza parohială în cadrul Protopopiatului Timișoara I. În acest context, fiecare participant a prezentat pe scurt elemente specifice eparhiei din care provine, iar pentru a se evita furnizarea unor informații irelevante, a fost organizat acest atelier, susținut de către distinsa doamnă Otilia Hedeșan, profesor de Civilizație românească la Universitatea de Vest din Timișoara, coordonatoarea centrului de studii RHeA (Research Center for Heritage and Cultural Anthropology), domeniile sale de interes în cercetarea etnologică fiind mitologia românească în ipostazele sale actuale, viața comunităților istorice românești din afara granițelor, istoria etnologiei românești în perioada comunistă și postcomunistă.
De asemenea, cercetările de teren în Banat, în Serbia (Banat, Timoc, Valea Moravei), Ungaria, Croația, Ucraina (Transcarpatia, Ucraina) Moldova și Bulgaria, realizate de către distinsul cercetător bănățean au adus, încă din prima zi a taberei, plus valoare programului taberei Mitropoliei Banatului, iar tinerii au apreciat prelegerea și dialogul generat de această întâlnire cu antropologia culturală din regiunea de Vest a țării noastre.











