În primele zile din luna iulie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului în Parohia Sânmihaiu Român din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I a avut loc un eveniment cultural recreativ pentru copii, intitulat: ,,Școala de vară – Hristos în mijlocul nostru”, a patra ediție. Organizatorii acestei acțiuni culturale au fost: Protopopiatul Timișoara I și Parohia Sânmihaiu Român, în colaborare cu Primăria Sânmihaiu Român, care a avut evenimentul pe agenda culturală locală și parohiile din jur, Utvin, Sânmihaiu German și Diniaș.
Manifestarea a fost deschisă cu un moment de rugăciune în biserica parohială cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Sânmihaiu Român și într-un cadru festiv moderat de preotul Dan Gîrjoabă de la această parohie și de preotul Zaharia Pereș, protopopul Protopopiatului Timișoara I, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, toate gândurile de bine din partea Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul episcopul vicar eparhial și a vorbit despre bucuria întâlnirilor dintre copii într-un cadru spiritual unde se pot învăța lucruri noi și se pot împărtăși experiențele trăite în anul școlar ce abia s-a încheiat.
Totodată părintele protopop le-a recomandat tinerilor prezenți să citească câteva capitole din Sfânta Scriptură și cel puțin o carte din literatura universală în vacanța de vară și în acest sens le-a sugerat două titluri: Cavalerul de Duminică de Olga Pitray și Îngerul din Mahala de Grace Livingston Hill. Aceste cărți arată valoarea recunoștinței, a iubirii dezinteresate și a prieteniei adevărate, iar cine le va citi cu siguranță va avea ce povesti când se vor întoarce la școală.
Totodată, evenimentul s-a bucurat cu o seară înainte și de un periplu literar prilejuit de împlinirea a 250 de ani de la ridicarea bisericii parohiale, la care au participat: pr. Ioan Brânzei, fiu al satului, pr. Toma Albai, pr. Sașa Iașin și scriitorii Silvia C.Negru, Daniel Luca, Veronica Balaj, Liubița Raichici, Nicolae Toma, Florica Munteanu Cuc, Aura Lupșescu, Ioana Rus și Lidia Pervu. Au expus lucrări de pictură prof. Mihaela Florescu și Dan Gîrjoabă.
Precizăm că tabăra de vară s-a deschis în prezența directorului adjunct al Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII din Sânmihaiu Român, prof. Nicoleta Drulă și a primarului localității Viorel Mărcuți care a ținut să-și exprime mulțumirea pentru faptul că o astfel de acțiune organizată de Biserica Ortodoxă Română se derulează în comuna pe care o administrează și s-a arătat dispus să susțină pe mai departe toate proiectele educaționale ale parohiei, întrucât are o bună colaborare cu preoții și profesorii din această localitate.
Menționăm că manifestarea culturală s-a bucurat și de participarea unor reprezentanți de seamă din cadrul Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, respectiv prof. Ioan Traia, președintele asociației, domnul Gheorghe Blejușcă de la Săcălaz și preoții Vasile Suciu de la parohia Giarmata Vii și Valentin Bugariu de la parohia Birda, care au evidențiat importanța presei rurale și au arătat că înțelepciunea și educația trec peste toate celelalte bunuri ce le poate dobândi un om de-a lungul anilor. În acest context a fost lansat numărul 67 al revistei parohiale „Anghelos”, periodic cultural și spiritual coordonat de pr. Dan D. Gârjoabă.
La această școală de vară au participat 35 de copii din parohiile Sânmihaiu Român, Sânmihaiu German, Utvin și Diniaș. Atmosfera de vacanță și-a făcut simțiță prezența și prin atelierele de artă și pictură pe sticlă coordonate de prof. Suzana Hlușcu și prof. Mariana Manea, precum și prin work-shopul de apicultură și arta șoimăritului susținut de tânărul Damian Iașin.
Menționăm că la fel de bine primit a fost și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare prezentat în lecția de Religie susținută de prof. Adina Albai de la parohia Sânmihaiu German.
Nu a lipsit și partea catehetică, susținută de prof. Marilena Adorian și de preotul Marius Rumega de la parohia Cerneteaz, care a vorbit Despre curaj și a adus în atenția copiilor jocuri cu puzzle în imagini din Vechiul și Noul Testament.
La finalul acestor zile recreative încheiate pe acorduri muzicale susținute de prof. Florica Munteanu Cuc, preoții Dan Dumitru Gârjoabă și Pompiliu Rediș au oferit diplome de participare tuturor celor prezenți și au mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului și Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Eparhiei Timișoarei, pentru dragostea și susținerea arătată.
























