Cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale

        Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, marţi, 30 august, a avut loc la Centrul Eparhial din Timişoara deschiderea festivă a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale (definitiv şi gradul II) pentru preoţii din cuprinsul celor patru eparhii bănăţene.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, la Biserica “Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş”, din incinta Reşedinţei mitropolitane. După slujbă, părintele Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, a subliniat, în cuvântul de deschidere, importanţa susţinerii acestor examene şi rolul lor covârşitor în consolidarea cunoştinţelor dobândite de-a lungul anilor.
Cursurile organizate de Mitropolia Banatului pentru obţinerea gradelor profesionale se află la cea de-a 96-a serie şi au loc în perioada 30 august – 10 septembrie la Liceul pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara. Aici, preoţii cursanţi, veniţi din celelalte eparhii bănăţene, beneficiază de cazare şi masă, precum şi de cele mai bune condiţii pentru susţinerea cursurilor. Slujbele religioase zilnice sunt oficiate în capela instituţiei, în cadrul căreia funcţionează şi Liceul Teologic Ortodox din Timişoara.
Prelegerile sunt cele prevăzute în metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, şi vor fi susţinute de către profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timişoara.
Cursurile pentru definitivat se vor finaliza prin susţinerea unui examen care va consta în două probe scrise (una de cunoştinţe teologice interdisciplinare, iar cealaltă de cunoştinţe pastoral-misionare) şi o probă orală (predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială). De asemenea, pentru examenul de gradul II vor fi susţinute doar cele două probe scrise.
Media de promovare a examenelor este minimum 7, însă fiecare probă trebuie trecută cu o notă de minimum 6. După admiterea examenului se va elibera un certificat de atestare, pe baza căruia preoţii care l-au obţinut vor putea fi încadraţi într-o treaptă superioară de salarizare.

Comments are closed.