Doliu în Mitropolia Banatului

DSC_2150

Clopotele Catedralei Mitropolitane din Timişoara au adus duminică seara clericilor şi credincioşilor bănăţeni vestea mutării la Domnul a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. Înaltpreasfinția Sa şi-a încredinţat sufletul în mâinile Părintelui Ceresc după 52 de ani de vrednică păstorire a Mitropoliei Banatului şi de slujire a Bisericii Ortodoxe Române.

„Duminică, 28 septembrie, la ora 23:10, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu şi-a încredinţat sufletul în mâinile Părintelui Ceresc, iar Arhiepiscopia Timişoarei şi Mitropolia Banatului au îmbrăcat haină de doliu. Clopotele Catedralei Mitropolitane şi ale celorlalte biserici din Timişoara au adus vestea această tristă în casele tuturor clericilor, monahilor şi credincioşilor eparhiei noastre. Ierarhul care ne-a păstorit vreme de 52 de ani, lasă în urmă un bogat tezaur de realizări spirituale, administrativ-bisericeşti şi, nu mai puţin, teologico-ştiinţifice. Îl regretăm din tot sufletul pe părintele nostru Mitropolit, o figură luminoasă a teologiei bănăţene şi naţionale, traducător din Sfinţii Părinţi şi autor a atâtor cărţi, studii, articole, conferinţe, pe care le-a publicat şi susţinut în cei aproape 91 de ani de viaţă. După împlinirea rânduielilor călugăreşti prevăzute pentru asemenea situaţii, trupul Înaltpreasfinţiei Sale a fost aşezat spre cinstire în reşedinţa mitropolitană din Timişoara, iar astăzi, 29 septembrie, la ora 10:30, Înaltpreasfinţia Sa a fost depus în catedrala unde a slujit peste 50 de ani şi unde slujbele de pomenire şi rugăciunile nu vor înceta nici o clipă până în ziua înmormântării. Toţi preoţii monahii şi credincioşii bisericii noastre vor avea astfel posibilitatea de a se reculege la catafalcul său, de a rosti o rugăciune pentru sufletul Înaltpreasfinţiei Sale, şi a-I aduce un ultim şi pios omagiu. Dumnezeu să-l odihnească în lăcașurile drepților și veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam!”, a precizat pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei.

IPS_1

Trupul neînsufleţit al Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae a fost depus la Catedrala Mitropolitană

Trupul neînsufleţit al Mitropolitului Banatului, a fost transportat luni, 29 septembrie, de la Reşedinţa Mitropolitană la Catedrala Mitropolitană, în cadrul unei procesiuni solemne, la care au luat parte Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, consilierii şi angajaţii de la Centrul eparhial, protopopii eparhiei, preoţii din Timişoara, oficialităţi locale şi numeroşi credincioşi timişoreni. Potrivit rânduielii specifice, pe întreaga perioadă până în ziua înmormântării, la Catedrala Mitropolitană vor fi săvârşite slujbe de pomenire pentru Mitropolitul Banatului, iar clericii, monahii şi monahiile din cuprinsul eparhiei vor citi neîncetat din Psaltire. Slujba de înmormântare a Părintelui Mitropolit va avea loc miercuri, 1 octombrie, şi va fi săvârşită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi din Sfântul Sinod. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată de la ora 9:00, urmând ca de la ora 11:00 să fie săvârşită prohodirea vrednicului de pomenire Mitropolit.

Conform Statutului pentru organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului este Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va fi pomenit la toate slujbele din Arhiepiscopia Timişoarei, până la alegerea noului chiriarh canonic.

Oficialităţi prezente la catafalcul Mitropolitului

Preasfinţitul Părinte Lukian, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria şi Administrator al Eparhiei Sârbe din Timişoara, a săvârşit la căpătâiul Mitropolitului Nicolae o slujbă de pomenire. Totodată, Preasfinţitul Părinte Lukian a transmis mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei.

„Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae, ani buni la rând, a avut grijă şi de poporul drept credincios sârb şi de slujitorii săi din cuprinsul Episcopiei sârbe de Timişoara, fiind acela care a hirotonit preoţii sârbi în vreme de restrişte, atunci când episcopii sârbi nu puteau veni în România, deoarece regimul comunist-ateu interzicea aceasta. Cu durere în inimă, noi toţi suntem alături de fraţii noştri, de Biserica Ortodoxă Română, de clericii şi credincioşii Mitropoliei Banatului şi ne rugăm Bunului şi Milostivului Dumnezeu să primească sufletul nobil al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului în Împărăţia Sa!”.

Alături de clericii şi credincioşii timişeni, la slujba de pomenire de la Catedrala Mitropolitană au participat oficialităţi locale şi centrale, în frunte cu dl. Victor Opaschi  secretar de stat pentru culte şi dl. Nicolae Robu, primarul Municipiului Timişoara. De asemenea, au luat parte la slujbă şi reprezentanţi ai celorlalte culte şi denominaţiuni creştine din oraşul de pe Bega.

 DSC_2117 DSC_2107 DSC_2114DSC_5044 DSC_2131 DSC_4987 DSC_4991 DSC_4996 DSC_5005 DSC_5007 DSC_5012 DSC_5029DSC_5079 DSC_5083 DSC_5092 DSC_5094 DSC_5107 DSC_5114 DSC_5142 DSC_5151 DSC_5158 DSC_5162DSC_2150DSC_5227

Comments are closed.