În Duminica a 28-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala mitropolitană.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Chiriarh, care a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei, de la Luca 14, 16-24, unde se relatează despre Pilda celor poftiți la cină. Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre darul libertății cu care ne-a înzestrat Domnul, pentru a răspunde chemării Sale, căci doar în libertate deplină, omul cunoaște pe Mântuitorul Iisus Hristos.
Cuvântul Părintelui Mitropolit a făcut referire la atitudinea celor trei chemați la cină, care și-au motivat absența prin minciună, motivele invocate nefiind însă plauzibile. Primii doi și-au cerut iertare, însă cel de-al treilea nu a făcut nici măcar acest lucru formal. Pornind de aici, Chiriarhul a adresat credincioșilor îndemnul de a nu-l minți pe Dumnezeu, ci de a da curs chemării Sale, de participare la Cina euharistică în Împărăția Sa cerească.
La finalul Sfintei Liturghii, Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”, Timișoara, dirijat de doamna prof. dr. Maria Gyuris și Corul ASCOR, filiala din Timișoara, dirijat de studenta Ionela Gălvan au susținut un concert de colinde.
În seara aceleiași zile, după Vecernie, Catedrala mitropolitană a găzduit concertul de colinde „La Betleem, în noapte”, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
Preotul Ionel Popescu, vicar eparhial, a prezentat formațiile corale și anume: Corul „Mărgăritar” al Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”, Timișoara, dirijat de prof. Mariana Mera; Corul elevilor din clasele primare ale Liceului Teologic Ortodox, dirijat de prof. Marinela Ciura; Corul „Imnos” al Liceului Teologic Ortodox , dirijat de pr. prof . Sergiu Alexandru Pantea și Corul mixt al Facultății de Teologie din Timișoara, dirijat de preotul asistent universitar drd. Laurian Popa.
Cele patru coruri au interpretat colinde tradiționale, compuse de compozitori renumiți, precum Timotei Popovici, Tiberiu Brediceanu, Nicolae Ursu, Sabin Drăgoi, Stelian Olariu, Remus Georgescu și alții, spre bucuria credincioșilor care au umplut Catedrala.
În final, Părintele Mitropolit Ioan a evidențiat frumusețea, importanța și rolul lor major al colindelor noastre creștinești și strămoșești în viața Bisericii și a poporului român. De asemenea, Chiriarhul, cu blândețe părintească, le-a a îndemnat pe tinerele studente să nască sfinți pentru neamul nostru, căci copiii aceștia, cu sufletele lor curate, sunt chemați să fie moștenitori ai Împărăției cerurilor. Iar mamele care se feresc de păcatul greu al uciderii de prunci, devin lucrătoare ale voii lui Dumnezeu, dăruind lumii fii ai Raiului.
Seara s-a încheiat într-o atmosferă caldă și plină de bucurie și de mireasma colindelor care vestesc Nașterea Pruncului Iisus în ieslea Betleemului.





























