Duminica Sfinților Români și Ziua Drapelului Național, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Duminica a 2-a după Rusalii a constituit pentru credincioșii bănățeni, precum și pentru credincioșii români de pretutindeni, o zi cu o semnificație aparte, întrucât au fost sărbătoriți toți sfinții români. În această zi de aleasă sărbătoare, în cadrul slujbelor săvârșite în mănăstirile și parohiile din cuprinsul Mitropoliei Banatului au fost înălțate rugăciuni către sfinții români, ei fiind rugători și mijlocitori înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru mântuirea noastră.  

     Credincioșii timișoreni s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a asistat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala mitropolitană din Timișoara de către un sobor de preoți și diaconi. După otpustul sfintei slujbei, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evocat evenimentul chemării primilor ucenici la apostolat, arătând, că sfințenia este accesibilă oricărui om, indiferent de vârsta, stare socială sau etnie. De asemenea, Părintele Mitropolit a subliniat importanța duhovnicească a pomenirii tuturor sfinților români, amintind de încreștinarea poporului nostru prin predica Sfântului Apostol Andrei, continuată prin creștinii martiri ce au făcut parte din legiunile armatei române omâne, și cultivată apoi prin mințile sfințite și cuvintele pline de putere ale ierarhilor cărturari, ale binecredincioșilor voievozi, ale călugărilor nevoitori și ale mărturisitorilor din perioada regimului comunist, care au transformat suferința într-o scară către cer. După Sfânta Liturghie, în fața Catedralei Mitropolitane a fost sărbătorită Ziua Drapelului National printr-un ceremonial religios si militar. Tricolorul a fost binecuvântat cu apă sfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului, fiind apoi înălțat de către militari, concomitent cu intonarea Imnului Național al României. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare prin fața oficialităților județene și locale și a tuturor celor prezenți la eveniment.

***

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Istoria Tricolorului începe în 1848, în timpul Revoluției de la 1848, când Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției burghezo – democratică (1848-1849) din 14/26 iunie. În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: albastrul apare lângă hampă, galben în mijloc, roșu în partea exterioară. Însă, primele informații istoriografice despre tricolor, apar încă din perioada domnitorului Mihai Viteazul.

Comments are closed.