„ Festivalul inimilor”, ediţia a 23-a

          În fiecare vară, Parcul Rozelor din Timişoara  este gazda unuia dintre cele mai mari festivaluri internaţionale de folclor de la noi din ţară, cunosut ca „ Festivalul inimilor”. Ediţia din acest an se desfăşoară în perioada 4 – 8 iulie  şi  aduce la Timişoara ansambluri artistice din zece ţări, precum Indonezia, Irlanda, Mexic, Tunisia, Turcia, Serbia,  Ucraina,  Bulgaria,  Ungaria şi România.

         Festivalul inimilor, un eveniment folcloric ce a devenit deja tradiţie în oraşul de pe Bega, întruneşte în fiecare an iubitori de folclor şi artişti populari din  întreaga lume.  De mai bine de  20 de ani, Festivalul Inimilor aduce la Timişoara portul tradiţional, dansul şi cântecul folcloric din toate colţurile lumii, fiind cel mai aşteptat aşteptat festival de folclor de către publicul timişorean.

      „ Festivalul Inimilor este, indiscutabil, un eveniment bine aşezat în inimile timişorenilor. Peste 20 000 de spectatori are, la fiecare ediţie, primul festival din România înscris în calendarul CIOFF- Comitetul Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice. Şi în acest an, publicul va avea parte de spectacole deosebite, susţinute de artişti din zece ţări”, ne-a declarat prof. Pavel Dehelean, directorul Festivalului.

        Spectacolul inaugural al ediţiei din acest an, a avut loc miercuri 4 iulie, şi a fost susţinut de Ansamblul folcloric Timişul cu participarea unor solişti de renume ai Banatului, colaboratori ai ansamblului. Vineri, 5 iulie, a avut loc obişnuita paradă a porturilor tradiţionale,  care s-a desfăşurat prin centrul oraşului, de la Catedrală la Operă, din nou la Catedrală şi apoi în Pacul Rozelor.

      Programul festivalului va continua zilele următoare cu spectacole de muzică tradiţională, dansuri populare şi  alte reprezentaţii artistice, susţinute de peste 30 de ansambluri folclorice din 10 ţări. Din România vor veni  la festival ansamblurile  Cindrelul -Junii Sibiului, Crişana – Oradea, Cununiţa  – Satu Mare, Dorul – Piteşti, Izvoraşul – Buziaş, Lugojana, Mureşul – Târgu Mureş, Zărandul – Arad, alături de formaţii ale caselor de cultură din Belinţ şi Ghiroda (Timiş), Armeniş şi Bănia (Caraş Severin), Păstrătorii Tradiţiei – Pecica (judeţul Arad), Ansamblul din Hărţăgani-Băiţa (Hunedoara). De pe scena Teatrului de Vară nu vor lipsi nici de această dată cele mai titrate ansambluri folclorice timişorene, Timişul şi Banatul, şi formaţiile comunităţilor etnice: Banater Rosmarein, Mladost, Bobiţa şi Eszterlanc din Timişoara, Csurdongolo şi Szerinda din Tormac, Gyongyvirag din Lugoj.

       Tododată, în cadrul celei de a 23-a ediţii a Festivalului inimilor, timişorenii vor putea admira, până duminică, expoziţia de obiecte tradiţionale făcute de meşteşugarii şi creatorii populari din întreaga ţară.  Doritorii pot cumpăra de la ei ceaune, podoabe, împletituri, costume populare, icoane sau chiar oale de lut.

      Festivalul Inimilor este organizat de Primăria, Consiliul Local al municipiului Timişoara şi Casa de Cultură a municipiului Timişoara. Spectacolele încep la ora 19,30 , în Parcul Rozelor, iar accesul publicului la întreg programul festivalului este liber.

Comments are closed.