Expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, la Timișoara

Expoziţia „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” a avut loc, Duminică, 21 octombrie 2018 la Muzeul de Artă Timișoara și a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Expoziţia, dedicată Centenarului Marii Uniri, aduce în atenție importanța jertfei, după modelul hristic, în viața personală și în cea comunitară. Modurile de abordare a tematicii sunt diverse, de la cel strict dogmatic al icoanei, la cel simplu, dar profund în credinţă al artei populare, până la cel elaborat, meditativ al artei culte.

Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea, sub diferite aspecte ale sale: Euharistia și prefigurarea acesteia, mărturisirea, jertfa martirică, smerenia, ofranda, rugăciunea, triumful Crucii, Învierea, natura purtătoare a semnului și sensului Crucii. Artiştii s-au angajat într-o expoziţie care nu-i promovează pe ei înşişi, aşezându-se în umbra temei. Participanţii sunt pictori, sculptori şi arhitecți contemporani între care se află peste 60 de personalităţi de primă mărime ale artei contemporane româneşti.

„Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este o expoziţie itinerantă, care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi în 18 ianuarie 2018, la Sibiu în 1 aprilie, la Chișinău în 2 august și la Cluj-Napoca în 14 septembrie, urmând ca anul acesta, după 2 Timișoara, să fie deschisă la Bucureşti.

A existat, în toate locațiile, un fond comun de lucrări, îmbogățit prin participarea artiștilor locali, însă modalitatea de expunere, prin contribuția artistului Ion Grigorescu, este de fiecare dată diferită și face din fiecare expoziție o lucrare de artă în sine.

 Expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune 100 de cruci la 100 de ani” a fost organizată de Asociația Eleon cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Muzeului de Artă Timișoara, al Mitropoliei Banatului, a dr. Sorin Costina, a Galeriei Romane București și al Mânăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Alba Iulia.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Artă din Timișoara, Piața Unirii nr. 1, în perioada 21 octombrie – 18 noiembrie 2018. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.