Sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, la Catedrala Reîntregirii

În data de 21 octombrie a.c., în Duminica a XXIII-a după Rusalii, când Biserica noastră face pomenirea Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, Arhiepiscopia Alba Iuliei a îmbrăcat haine de sărbătoare. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat, la Catedrala Reîntregirii, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în sobor arhieresc, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Începând cu ora 9.00, a fost săvârșită slujba Acatistului Sfinților Mărturisitori Ardeleni, după care soborul de ierarhi, preoți și diaconi, a pornit în procesiune spre esplanada din fața Catedralei arhiepiscopale, unde a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul sfintei slujbe, cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în care a tâlcuit mesajul pericopei evanghelice din această Duminică.

Făcând referire la miracolul înfăptuit de către Mântuitorul Hristos cu demonizatul din ținutul Gherghesenilor, Părintele Mitropolit Ioan a spus: „Suntem tentați să credem că minunea din Evanghelia de astăzi face referire exclusiv la alungarea demonilor, care îl posedau pe acel om. Însă, cel mai important lucru este faptul că acel demonizat a devenit, în urma minunii, un ucenic al lui Hristos. Iată, Mântuitorul a vrut să le arate apostolilor Săi ce reprezintă iadul și, totodată, cum arată un om stăpânit de diavol, vrând astfel ca mulțimile să constate faptul că cei aflați în iad sunt, de fapt, goi și însingurați”. De asemenea, Părintele Mitropolit Ioan a subliniat importanța jertfei Sfinților Mărturisitori Ardeleni, care, în veacul al XVIII-lea, au militat pentru păstrarea dreptei credințe și a identității românilor din Ardeal.

 

În cuvântul adresat numeroșilor pelerini, Arhipăstorul nostru, Părintele Arhiepiscop Irineu, a subliniat importanța și solemnitatea sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Adresându-se numeroșilor pelerini prezenți în incinta Catedralei Reîntregirii, Ierarhul nostru a spus: „Astăzi, Eparhia de Alba Iulia, în alese cântări duhovniceşti, aduce omagiu de veneraţie Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, şi Sfântului Mucenic Oprea, atleţi ai lui Hristos şi aprigi apărători ai Legii strămoşeşti, canonizaţi aici, în Catedrala Încoronării, în anul 1955. Frumuseţea sărbătorii noastre este sporită de prezenţa, în Alba Iulia, a moaştelor Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea. Credem că toţi care poposesc aici pot gusta din izvorul minunilor ce se revarsă abundent prin aceşti iubiţi sfinţi ai creştinătăţii”.

La final Sfintei Liturghii, Chiriarhul nostru a adresat alese mulțumiri, pentru prezența și slujirea lor, celor doi oaspeți de seamă din această zi de sărbătoare: Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Irineu a adresat cuvenitele mulțumiri membrilor delegației care au însoțit racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul, relicve care se află la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea. Totodată, Arhipăstorul nostru a mulțumit tuturor celor care, în număr mare, s-au aflat, cu prilejul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni, la Catedrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri.

Sfinții Mărturisitori Ardeleni au luptat, în decursul secolului al XVIII-lea, pentru apărarea Ortodoxiei din Ardeal și pentru drepturile sociale ale românilor transilvăneni. O intensă acțiune de apărare a legii strămoșești l-a avut ca protagonist pe călugărul Visarion, începând din primăvara anului 1744, în urma căreia numeroși credincioși din Ardeal au lepădat unirea cu Biserica Romei. O figură proeminentă a luptei antiunioniste este reprezentată de Cuviosul Sofronie, cel care a condus, între anii 1759-1761, o adevărată răscoală populară împotriva autorităților habsburgice. Punctul culminant al acesteia l-a constituit Sinodul de la Alba Iulia, din 14-18 februarie 1761, în urma căruia Ortodoxia transilvăneană avea să redobândească, după șase decenii, un nou ierarh ortodox.

Sfântul Mucenic Oprea, originar din Săliștea Sibiului, a fost un vajnic luptător pentru credința dreptmăritoare a românilor transilvăneni, fiind unul dintre cei care au înaintat numeroase apeluri împărătesei Maria Tereza, în care avea să prezinte doleanțele românilor din Ardeal. Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea, canonizați în a doua jumătate a secolului al XX-lea, alcătuiesc icoana Bisericii mărturisitoare a lui Hristos, ca unii care au luptat pentru cauza Bisericii strămoșești și pentru identitatea națională a românilor din Ardeal. 

Sursa: reintregirea.ro

 

Comments are closed.