Expoziție la Muzeul Catedralei Mitropolitane

 Marți, 18 iunie 2024, la Muzeul Catedralei Mitropolitane, a avut loc vernisajul celei de-a treia ediții a expoziției „Spiritualitatea creștină reflectată în imaginea satului românesc”.

Acest proiect se derulează cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Timiș. La această manifestare artistică au rostit cuvinte de apreciere Părintele Consilier Nichifor Tănasel, doamna inspector Daniela Buzatu de la Inspectoratul Școlar Județean, doamna prof. Veronica Adorian, profesor de arte vizuale la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, Pr. Prof. Filip Mihai, profesor de religie ortodoxă la Liceul de Arte Plastice din Timișoara și preotul Aurel Tomescu de la Parohia Timișoara Fabric Est, care coordonează Centrul Educațional „Sf. Iosif de la Partoș”. De altfel, premiile acordate la acest concurs au fost finanțate intermediul respectivului centru educațional.

Proiectul vizează realizarea unui concurs județean/expoziții de arte plastice, care să fructifice și să creeze pe tema imaginii satului românesc interpretat prin intermediul spiritualității creștine, sau prin viziunea unității de credință ortodoxă, unitate față de care satul românesc a avut întotdeauna o aplecare aparte.

 În cadrul proiectului sunt invitați să participe elevii tuturor unităților școlare din învățământul de masă, care doresc să își perfecționeze exprimarea artistică prin lucrări de diferite facturi, activitatea acestora fiind monitorizată de profesorii metodiști din învățământul de masă și vocațional de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara.

La acest proiect pot participa  elevi ai ciclului primar (doar pentru palate și cluburi ale copiilor), gimnazial și liceal, care vor avea ocazia să creeze, prin tehnici specifice artelor vizuale și arhitecturii, lucrări în care vor surprinde atmosfera satului românesc. Cuprinși de spiritul satului românesc, elevii vor deprinde priceperile prin care își pot exprima emoțiile și sentimentele, prin care pot descoperi o lume fascinantă, plină de resurse. Obiectivele concursului/proiectului: promovarea creativității și originalității în demersul didactic; formarea la elevi a sentimentului de apartenență la grup; promovarea interdisciplinarității în demersul didactic; realizarea unui schimb de experiență între școli; stimularea creativității elevilor în domeniul artistic-vizual; valorificarea valențelor creative ale elevilor; popularizarea experienței cadrelor didactice participante.

Comments are closed.