Festivalul coral  Bucuria Învierii la Parohia Șag, protopopiatul Timișoara I

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului la parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din localitatea Şag, Protopopiatul Timişoara I, a avut loc cea de-a IV-a ediţie a  Festivalului coral „Bucuria Învierii”. Evenimentul a fost organizat de Parohia Ortodoxă Română Şag în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Comunei Şag, care de câțiva ani reușesc să înscrie o serie de activități comune pe agenda culturală locală, cu scopul de a promova valorile tradiționale și spirituale ce îmbogățesc patrimoniul cultural imaterial al acestei localități situate în vecinătatea Timișoarei.

La această ediție au participat următoarele formații corale: Corul bisericesc „Theofora Dacica Timisiensis” al Parohiei Timișoara-Dacia, dirijor pr.Ionuț Florin Filip, Corul bisericesc „Apostolia” al Parohiei Timișoara-Viile Fabric, dirijor Alexandru Șuca, Grupul vocal ,,Lira” din Timișoara, dirijor Camelia Condescu, Corul bisericesc „Armonii Divine” al Parohiei Ortodoxe Române Timişoara- Fratelia, dirijor Ramona Iatan și Corul bisericesc „Armonia” al  Parohiei Ortodoxe Șag, dirijor Daniel Cornel Vieriu, care au prezentat  un bogat repertoriu de pricesne și cântări bisericești specifice perioadei pascale.

Festivalul s-a bucurat de prezența unui juriu format din personalități reprezentative din zonă: d-nul Sorin Ionescu, subprefect al judeţului Timiş, d-na Adela Popa, şef serviciu cultură în cadrul Consiliului Judeţean Timiş, d-na Aurelia Roșu Popa, interpretă de muzică populară, d-nul Daniel Lemeni, lector dr. la secția de Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pr.Zaharia Pereș, protopop al Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I, pr.Marius Sfercoci, inspector şi secretar eparhial, arhid. Ion Alexandru Ardereanu, lector dr. la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad, ce au răsplătit strădania depusă și exprimată atât de frumos în graiul cântecelor, cu diplome de onoare şi premii, acordate cu multă generozitate de organizatori. Menționăm că și de această dată manifestarea culturală s-a bucurat de prezența și sprijinul d-nului Flavius Alin Roșu, primarul comunei Șag, a d-nului Antonius Kapor viceprimarul comunei, precum și a consilierilor locali, care au fost de asemenea, prezenți la eveniment.

Părintele protopop Zaharia Pereş a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan,  Mitropolitul Banatului şi a subliniat faptul că, prezența corurilor parohiale la acest festival nu reprezintă doar o manifestare de ordin cultural sau un simplu act artistic, ci şi o datorie morală pe care o avem faţă de mişcarea corală din Banat, care la începutul secolului XX se putea mândri cu peste 300 de formații corale în orașele și satele bănățene.

         Fiecare formație participantă a fost prezentată în cuvinte alese și laudative de către d-na Irina Arieșan, redactorul emisiunii Lumea de azi din Mitropolia Banatului, ce se poate urmări la postul național de radio al Patriarhiei Române Radio Trinitas.

În finalul evenimentului, părintele paroh Florin Ioan Băran a transmis  mulțumiri ierarhilor noștrii pentru susținerea arătată și tuturor participanților pentru prestația deosebită și emoționanta vibrație duhovnicească pe care au împărtășit-o toate formațiile corale.

Comments are closed.