Festivalul Lumină lină

DSC_4515Vineri, 19 septembrie a avut loc a XI-a ediție a Festivalului-concurs internațional de creație literar-artistică și educativ-științifică religioasă Lumină lină. Evenimentul In Memoriam Aurel Turcuș s-a desfășurat la Biserica Parohiei Ortodoxe Române Timișoara-Dacia.

Programul întâlnirii a constat din ceremonialul de deschidere, cuvântul de salut din partea organizatorilor, prezentarea oaspeților și decernarea premiilor concursului de creație literar-artistică și educativ-științifică religioasă.

Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent la eveniment Pr. Zaharia Pereș, consilier cultural, care a transmis celor prezenți binecuvântarea ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, precum și purtarea de grijă a PS Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Gazda întâlnirii a fost părintele Ioan Bude, protopop în cadrul protopopiatului Timișoara I și parohul bisericii Pogorârea Sfântului Duh a parohiei Timișoara-Dacia. De asemenea, întâlnirea s-a bucurat și de lansarea de carte, Istoriografia românească din prima jumătate a secolului al XIX-lea referitoare la Banatul Medieval, a profesorului Tiberiu Ciobanu, directorul Liceului Teoretic Vlad Țepeș din Timișoara.

Lucrarea evidențiază cercetările istoriografice referitoare la Banatul medieval, efectuate de cărturari, precum Nicolae Stoica de Hațeg, Damaschin Bojincă și August Treboniu Laurian în prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind prezentată de către dr. Ioan Hațegan, cercetător la Academia Română, Filiala Timișoara.

Festivalul a fost organizat de Arhiepiscopia Timișoarei, Parohia Timișoara-Dacia, Liceul Teoretic, Vlad Țepeș, Universitatea Ioan Slavici Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, dar și fundații și asociații culturale bănățene, fiind un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

DSC_4521 DSC_4523 DSC_4526 DSC_4533

Comments are closed.