Festivitatea de deschiderea a anului universitar la Timișoara

Luni, 24 septembrie, în Aula Magna Ioan Curea a Universității de Vest din Timișoara, a avut loc festivitatea de deschiderea a anului universitar 2018-2019, la care au participat studenți și cadre didactice de la cele 11 facultăţi din cadrul instituţiei, precum și reprezentanți ai autorităților centrale şi locale.

Festivitatea a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României de către Corul Facultății de Muzică din Timisoara și de  catre cei prezenți; apoi Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost invitat să adreseze un cuvânt oficialităților prezente, cadrelor didactice universitare și studenților Universității de Vest, mai ales celor care, cu emoții în suflet, au pășit pentru prima dată  în această prestigioasă instituție de învățământ superior din orașul nostru.

Ierarhul a subliniat că „Hristos are o școală de Teologie în această Universitate” și i-a îndemnat pe toți studenții să se pregătească cu seriozitate și temeinicie pentru a dobândi noi cunoștințe necesare în profesia pe care doresc să o practice în viitor.

Au fost rostite alocuțiuni specifice acestui moment de către prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest, prof. Univ. Dr. Ing. Nicolae Robu, primarul Municipiului Timișoara și Adrian Negoiță, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

În fața celor prezenți a avut loc un moment inedit prezentat de un grup de cercetători din domeniul ciberneticii, care a făcut o demonstrație a ceea ce este posibil să execute robotul Pepper, un dispozitiv cu inteligență artifcială programat pentru dialog cu ființa umană. După mesajul președintelui OSUT a urmat o nouă demonstrație de tehnică, de această dată a fost prezentat un robot industrial capabil să depoziteze obiecte, proiect realizat de un grup de liceeni din Hunedoara, echipă câștigătoare a Olimpiadei Internaționale de Robotică 2018. Un moment aparte l-a constituit felicitarea studenților olimpici ai Universității de Vest.

Evenimentul s-a încheiat printr-un recital artistic intitulat „Artă și tinerețe”, susținut de studenții Facultății de Muzică și Teatru, care au intonat și Imnul Universității de Vest din Timișoara.

De asemenea, si studenţii de la catedra de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie au marcat deschiderea noului an universitar. Evenimentul  a debutat în Paraclisul cu hramul „Învierea Domnului”din incinta reședinței mitropolitane, cu slujba de Te Deum, în prezența  profesorilor și a studenților.

După slujbă, în sala de festivități a Mitropoliei Banatului, au avut loc luări de cuvânt din partea Conf. dr. Dana Percec, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, a reprezentanților Arhiepiscopiei și a profesorilor de la Departamentul de Teologie. Apoi, Părintele Mitropolit Ioan a adresat tinerilor teologi un cuvânt de bun venit și i-a îndemnat să stăruie în învățătura Bisericii pentru a descoperi valorile Împărăției, așa cum ni le-a lăsat Domnul nostru Iisus Hristos.

Pentru activitatea deosebită și slujirea dreptei credințe, în promovarea culturii și spiritualității românești și a filantropiei creștine, din încredințarea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Ioan a înmânat diploma de excelență, Ordinul „Sfântului Ioan Gură de Aur” părintelui profesor Nicolae Morar care, mai bine de patru decenii, a slujit la altarul învățământului teologic din Mitropolia Banatului. 

Catedra de teologie ortodoxă din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a luat fiinţă în temeiul Convenţiei nr. 2669 din 25 martie 1993, încheiată între Arhiepiscopia Timişoarei şi rectoratul Universităţii de Vest. Facultatea de Litere, Istorie și Teologie este plasată în primele 200 de facultăți din lume, după ultima clasificare făcută de reputabila QS Ranking, devenind astfel singura facultate din România care a intrat în acest top.

 

 

Comments are closed.