Hramul Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş

caransebes (1)           caransebes

Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului şi la invitaţia Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, duminică, 27 aprilie, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a participat la hramul Catedralei episcopale din Caransebeş. Sărbătoarea a început la orele dimineţii printr-o procesiune la care au participat ierarhi, preoţi şi diaconi, alături de numeroşi credincioşi. Procesiunea s-a desfăşurat de la reşedinţa episcopală la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş.

Sfânta Liturghie solemnă a fost oficiată de către ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa lucrătoare a Moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, moaşte aduse de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti. Din soborul de ierarhi au făcut parte ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Visarion, Episcop al Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Varsanufie Prahoveanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor,  PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

 La slujbă au participat autorităţi centrale, judeţene şi locale, civile şi militare, slujitorii altarelor din Caransebeş, însoţiţi de credincioşi, tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi din localitate şi împrejurimi, înveşmântaţi în costume populare, foarte mulţi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

La final, în piaţa din faţa catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiţiei locale, Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeş, a deschis „Ruga de la Oraş”. În continuare, la biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeş a fost oficiată Slujban Trisaghionului, pentru vrednicul de pomenire episcop Emilian Birdaş, rânduială oficiată de către ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. În cursul serii, ierarhii prezenţi, alături de autorităţile locale, au participat la un concert al Filarmonicii de stat din Arad, în piaţa Miron Cristea din faţa Catedralei episcopale. (sursa: www.episcopiacaransebesului.ro)

Comments are closed.