Hramul catedralei mitropolitane

Ca în fiecare an, de praznicul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram, catedrala mitropolitană din Timişoara.
Slujbele religioase au început odată cu praznicul Înălţării Sfintei Cruci (14 septembrie), când de dimineaţă s-a oficiat Sfânta Liturghie, de faţă fiind şi Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Nicolae. Seara, în prezenţa multor credincioşi din zonă şi din alte părţi ale ţării, s-a oficiat vecernia cu litie de către Preasfinţitul Episcop-vicar Paisie Lugojanul împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi, apoi a avut loc procesiunea cu racla cu sfintele moaşte în jurul catedralei. Racla s-a depus apoi deschisă pe soleea dinaintea Sfântului Altar. A urmat privegherea de toată noaptea, iar la miezul nopţii s-a oficiat Sfânta Liturghie de către mai mulţi clerici, de faţă fiind şi Preasfinţitul Episcop-vicar.

Miercuri 15 septembrie de la orele 6:00 s-a oficiat utrenia, de la orele 7:00 Taina Sfântului Maslu, iar de la orele 9:30 Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţia Sa Episcopul-vicar Paisie Lugojanul înconjurat de consilieri de la Centrul eparhial, stareţi, profesori de la Facultatea de Teologie şi slujitori ai catedralei. În cuvântul de învăţătură ierarhul a stăruit pentru urmarea unei vieţi în Hristos, după modelul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş. Seara a fost oficiată vecernia de către ierarh împreună cu mai mulţi slujitori, după care corul catedralei condus de Părintele Dan Dragomir a susţinut un concert de imnuri religioase. P.On. Părinte vicar administrativ Ionel Popescu a ţinut în încheiere un cuvânt de învăţătură.

Joi 16 septembrie de dimineaţă s-a oficiat Sfânta Liturghie în prezenţa Preasfinţitului Episcop-vicar Paisie Lugojanul, iar de la orele 18:00 s-a slujit Acatistul Sfântului Iosif cel Nou de către ierarh şi ceilalţi clerici, după care racla cu sfintele moaşte a fost depusă la locul obişnuit din incinta catedralei.

Leave a Reply