Hramul Catedralei Mitropolitane din Timişoara

DSC_4293

Duminică, 14 septembrie, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara a debutat programul religios închinat patronului spiritual al sfântului locaş, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Ocrotitorul Banatului. Programul liturgic închinat celui de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane a început în ajunul praznicului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, prin oficierea Slujbei Vecerniei cu Litie, urmată de îndătinata procesiune cu sfintele moaşte ale Ocrotitorului Banatului.

La sărbătoarea hramului au luat parte mii de credincioşi veniţi din întreg Banatul, slujitori de la mai multe parohii din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, monahi şi monahii de la mănăstirile eparhiei, tinerii Grupului Catehetic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Parohiei Timişoara-Fratelia şi din A.S.C.O.R. Timişoara, dar şi copiii de la cele două instituţii de învăţământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timişoarei, respectiv Grădiniţa „Troiţa” şi Şcoala Gimnazială „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”. După procesiune, racla cu sfintele moaşte a fost deschisă şi aşezată pe un podium special amenajat în faţa Sfântului Altar. Sfintele moaşte vor rămâne spre închinare şi cinstire până marţi, 16 septembrie, când, după Slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, săvârşită de la ora 18:00, acestea vor fi reaşezate în locul obişnuit din dreapta naosului catedralei. Sfintele slujbe au continuat la Catedrala Mitropolitană pe întreg parcursul nopţii, de la ora 24:00 fiind oficiată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Hramul catedralei mitropolitane

Hramul catedralei mitropolitane

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Iosif, la 15 septembrie, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, alcătuit din consilierii de la Centrul eparhial, protopopii eparhiei, stareții mănăstirilor din eparhie, slujitorii Catedralei Mitropolitane, ai mănăstirilor şi ai mai multor parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.

  DSC_4277 DSC_4287 DSC_4288 DSC_4291 DSC_4299 DSC_4302 DSC_4304 DSC_4307 DSC_4318 DSC_4332 DSC_4338

Comments are closed.