Hramul Mănăstirii Morisena-Cenad

De sărbătoarea “Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul” zeci de credincioşi bănăţeni şi-au îndreptat paşii spre Sfânta Mănăstire Morisena, din comuna Cenad, judeţul Timiş, care şi-a serbat la această dată hramul. Credincioşii s-au bucurat de binecuvântarea Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Pelerinii au avut bucuria de a se închina la racla ce conţine părticele din moaştele a numeroşi sfinţi, precum şi o părticică din Sfânta Cruce, adusă cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, de părintele arhimandrit Macarie Ţuţul, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu.

La Mănăstirea Morisena, programul religios din ziua praznicului a început la orele dimineţii cu slujba de Sfinţire a Apei – Agheasma mică, oficiată în biserica cu hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, târnosită în anul 2005.

Apoi a avut loc întâmpinarea Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, de către soborul de preoţi, diaconi şi monahii, condus de arhimandritul Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul eparhiei, şi monahia Ştefania Fronea, stareţa mănăstirii.

Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată în paraclisul de vară al mănăstirii, în prezenţa a zeci de pelerini şi numeroşi preoţi şi călugări din parohiile şi mănăstirile de pe raza Arhiepiscopiei Timişoarei şi Arhiepiscopiei Aradului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Ştefan Mezin, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Iecea Mică, din cadrul Protopopiatului Sânnicolau Mare.

Răspunsurile liturgice la sfintele slujbe au fost date de Grupul psaltic “Sfântul Ioan Damaschin” al studenţilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

În finalul slujbei, ierarhul a transmis obştii monahale şi credincioşilor prezenţi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, încredinţându-i totodată de dragostea şi purtarea de grijă a Întâistătătorului lor.

Mănăstirea Morisena-Cenad a fost înfiinţată în anul 2003, pe locul celei mai vechi aşezări monahale de pe teritoriul ţării noastre, atestată documentar pe la anul 1002. Obştea mănăstirii cuprinde 10 vieţuitoare, împreună cu maica stareţă, monahia Ştefania Fronea.

Comments are closed.