Hramul parohiei Sânandrei Colonie

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, Duminică 21 noiembrie 2021, cu ocazia praznicului ,,Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, biserica din parohia Sânandrei Colonie și-a sărbători hramul, cinstind-o prin rugăciune pe Maica Domnului, ocrotitoarea  sfântului lăcaș și a comunității.

Soborul slujitorilor, alcătuit din protopopul Cristian Păiș, preotul paroh Teodor Cocan și preotul pensionar Vasile Anișorac, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială. La slujbă au participat mulți credincioși din parohie, din Timișoara precum și din alte localități, așezământul parohial din Sânandrei Colonie fiind căutat de către mulți credincioși pentru frumusețea locului și atmosfera de pace și  liniștea duhovnicească pe care credincioșii le resimt aici.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele protopop care a vorbit despre însemnătatea praznicului, făcând referire la îndemnul psalmistului: ,,Faceți făgăduințe și le împliniți Domnului Dumnezeului vostru” (Psalmul 75, vers.11), Sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, fiind un exemplu despre cum trebuie să împlinim făgăduințele. Aceștia, după rugăciuni stăruitoare, ajunși la bătrânețe, au primit cel mai ales dar ceresc, pe Sfânta Fecioară Maria, pe care arhanghelul Gavriil o va numi ,,cea plină de har” (Luca I, 28), adică împodobită cu cele mai alese daruri divine, pentru că doar ea era menită să devină ,,Biserică Preacurată a Mântuitorului”, așa cum o numește condacul sărbătorii. După cuvântul de învățătură, foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

După încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Teodor Cocan a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Nașterii Domnului, după care a mulțumit credincioșilor prezenți, precum și celor care de-a lungul timpului au contribuit financiar la ridicarea, pictarea și înfrumusețarea  sfântului locaș, a paraclisului, a corpului de chilii și a trapezei. În încheiere a urmat o agapă frățească la care au fost invitați toți credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie.

Parohia Sânandrei Colonie, din cadrul protopopiatului Timișoara II, este situată în apropierea  municipiului Timișoara la kilometrul 13 pe DN69, în direcția Arad. Actuala așezare s-a închegat în jurul I.A.S.-ului aparținător comunei Sânandrei, fiind constituit din lucrătorii agricoli angajați la unitatea de aici. Parohia s-a constituit în anul 2001, iar în 29 iulie 2013, după numirea noului preot paroh Teodor Cocan, a fost așezată piatra de temelie a sfântului locaș de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cu binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, în decurs de câțiva ani, părintele Teodor cu ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului, cu sprijinul credincioșilor și a mai multor ctitori a ridicat o biserică frumoasă, un paraclis și un corp de chilii, precum și alte clădiri necesare bunei funcționări a parohiei. De asemenea părintele Teodor s-a ocupat de Biserica vie, a credincioșilor, conducând turma cea cuvântătoare spre mântuire, părintele având mulți ucenici, fiind căutat și de credincioși din alte localități pentru rugăciune și sfat duhovnicesc.

Comments are closed.