Credincioșii de la Biserica Studenților alături de absolvenții și medicii care susțin examenul de rezidențiat

Duminică 21 noiembrie 2021, la Biserica Studenților din Timișoara,  după Sfânta Liturghie, credincioșii și preotul bisericii, părintele profesor Marius Ioana, au avut printre ei un enoriaș deosebit. În această zi de mare praznic, când creștini ortodocși sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, închinarea ei la Templul din Ierusalim spre a duce o viață de rugăciune, o ofrandă închinată lui Dumnezeu, în această mare zi preotul bisericii le-a amintit credincioșilor de un eveniment important care loc în viața foștilor absolvenți ai Facultății de Medicină.

La Sfânta Liturghie, preotul s-a rugat împreună cu credincioșii pentru cei care au susținut examenul de rezidențiat, un examen major pentru cariera lor profesională. Aflat în biserică la rugăciune, domnul doctor Marius Craina, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara și Președintele Senatului U.M.F., a fost invitat de preotul Marius Ioana, să rostească câteva gânduri. La îndemnul părintelui, domnul profesor universitar  Marius Craina a rostit un scurt cuvânt în care a menționat importanța acestui examen pentru absolvenții de medicină și ponderea lui pentru pregătirea de specialitate a acestor medici pentru anii care vin.

De asemenea, făcând referire la situația actuală, domnul doctor a prezentat dramatismul situației din spitale, eforturile deosebite pe care le fac medicii și întreg personalul medical pentru a face față acestui context pandemic. Sistemul medical este copleșit de complexitatea cazurilor de infectare cu noul coronavirus și a avertizat că de multe ori, din neștiință sau din neatenție, oamenii nu se protejează îndeajuns. Toate eforturile și toată buna pregătire a medicilor, fără această conștientizare a complicațiilor bolii, sunt zădărnicite de lipsa noastră de prezență și de înțelegere a situației în care s-a ajuns. Domnul doctor Marius Craina a dat câteva exemple de cazuri care au pierdut lupta cu această boală, dar și de oameni au învins boala și sunt în recuperare. Pentru fiecare dintre ei, efortul medicilor a fost și este uriaș. Apelul domnului doctor a fost unul la prevenție prin respectarea regulilor sanitare și celălalt, la unitate pentru că, în final, a afirmat dumnealui ,”suntem toți oameni și așa se cuvine, în vremuri ca acestea, să fim uniți.”

Părintele profesor Marius Ioana, preotul studenților, a menționat în final că unii dintre medicii și absolvenții care susțin acest examen, s-au rugat mulți ani în această biserică alături de alți tineri studenți. Unii i-au fost ucenici și fii duhovnicești, tineri bine pregătiți și merituoși, pe toți aceștia  i-a pomenit și azi în rugăciune la Sfânta Liturghie. De aceea „azi Îl rugăm pe Dumnezeu să îi așeze pe îngerii noștrii văzuți îmbrăcați în halate albe, pe fiecare în slujirea potrivită talantului pe care l-au lucrat în timpul școlii” a spus părintele.

Această rugăciune pentru elevi și pentru studenți, pentru profesori și pentru foștii studenți este o constantă a vieții liturgice a Bisericii Studenților, biserică situată atât de aproape de cei care studiază, în campusul universitar.

 Mulțumindu-i domnului prof. dr Marius Craina pentru îndemnurile valoroase, părintele Marius Ioana a încheiat cuvântul de învățătură într-o notă confesivă: „rugăciunea pentru studenți și pentru dascălii lor,  pentru toți cei care se ostenesc în pregătirea noilor generații  nu s-a oprit și nu se va opri niciodată la Biserica Studenților, fiindcă acești tineri reprezintă pentru fiecare dintre noi viitorul și speranța pentru o viața mai bună. Începând chiar de azi.”

                                                                                                Prof. Mariana Anghel

Comments are closed.