Hramul principal al Mănăstirii Dobrești – Sf. Cuvioasă Parascheva

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la 14 octombrie, Mănăstirea Dobreşti din Arhiepiscopia Timişoarei şi-a serbat hramul principal. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Numeroși credincioşi au venit la sfânta mănăstirea, ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva, pentru a se ruga și a cere sfintei mijlocire înaintea bunului Dumnezeu. La sărbătoarea hramului au participat numeroşi credincioşi din Timișoara și din întreg Banatul, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Aici, slujbele religioase au fost oficiate cu respectarea normelor de distanțare socială.  

În cadrul Sfintei Liturghii din ziua hramului, săvârșită de Părintele Mitropolit Ioan, din soborul slujitorilor au făcut parte protos. Matei Buliga, starețul mănăstirii Dobrești, pr. ing  Timotei Anișorac, consilier eparhial, pr. protopop Ionuț-Viorel Furdean de la Lugoj, preoţi şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate aşezământului monahal din localitatea Dobreşti, ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cuvântul de învăţătură a fost adresat credincioşilor prezenţi la praznic de către Părintele Mitropolit Ioan, care a evidențiat sfințenia Sfintei Cuvioase Parascheva și bucuria descoperiri harului Duhul Sfânt în inima omului, prin lucrarea poruncilor lui Dumnezeu, în post și rugăciune.  

În finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de sfinţire a prinoaselor şi Panihida mică, pentru părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Alexie și Stela. De asemenea, Părintele Mitropolit Ioan a oferit fiecărui credincios prezent un exemplar al revistei eparhiale „Învierea”, un număr dedicat Preafericirii Sale, cu ocazia aniversării a 70 de ani.

 Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Mănăstirii Dobreşti

Mănăstirea Dobreşti a luat fiinţă în 9 iulie 2003 la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din Dobreşti. În semn de evlavie şi preţuire faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi aducerea aminte de locurile natale, Părintele Patriarh Daniel a oferit în dar, odată cu înfiinţarea Mănăstirii Dobreşti, veşmântul care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Acesta este aşezat în biserica satului, într-o raclă din lemn de stejar, pe care este sculptat chipul Sfintei Cuvioase Parascheva încadrat de motive florale. Locul pe care se construieşte biserica a fost sfinţit la 23 octombrie 2005. Până la 1 iulie 2008 s-au întreprins eforturi pentru finalizarea proiectului şi pentru obţinerea autorizaţiilor necesare începerii construcţiilor. Cu această dată a început efectiv construcţia bisericii.

În prezent lucrările de pictură ale Sfântului Altar au fost finalizate, iar la corpurile de chilii s-au montat ferestrele și ușile. 

Comments are closed.