Ieromonahul Ieronim Stoican s-a mutat la Domnul

Ieromonahul Ieronim Stoican de la Mănăstirea cu hramul „ Acoperământul Maicii Domnului” Luncanii de Sus, protopopiatul Făget a trecut la Domnul în data de 29 martie a.c. Înmormântarea părintelui va avea loc joi, 31 martie începând cu orele 15:00 la mănăstirea unde şi-a petrecut ultimii săi ani din viaţă.

Părintele Ieronim s-a născut la 13 octombrie 1925, în localitatea Podeni, judeţul Mehedinţi, din părinţii Gheorghe şi Maria. De mic a simţit atracţie pentru viaţa monahală, aşa încât, de tânăr a intrat în monahism şi a slujit ca ieromonah la Mănăstirea Izvorul Miron, jud. Timiş. Apoi, zeci de ani a fost preot duhovnic al mănăstirii „Sfântul Ilie” de la Izvor Bocşa- Vasiova, astăzi în episcopia Caransebeşului. . În anul 1981 a absolvit cursurile seminarului teologic din Caransebeş, o scurtă perioadă de timp fiind şi preot suplinitor al parohiei Dobreşti din protopopiatul Lugoj.

De la data de 1 mai 2007, a fost închinoviat şi încadrat pe postul de preot duhovnic la nou-înfinţata mănăstire „ Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Luncanii de Sus.
Înalt Preasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, a transmis un cuvânt de mângâiere şi de condoleanţe maicii stareţe stavrofora Filoteea Nistor şi întregii obşti de la Mănăstirea Luncanii de Sus, cu regretul că Arhiepiscopia Timişoarei pierde un monah îmbunătăţit, care s-a străduit în toată viaţa sa să împlinească poruncile Sfintei Scripturi şi principiile evanghelice.

„Părintele Ieronim Stoican a trudit şi s-a nevoit timp de 44 de ani slujindu-L pe Dumnezeu şi pe oameni în toate locurile pe unde a trecut. A fost un monah de vocaţie, unul din marii duhovnici pe care i-a avut Biserica noastră dreptmăritoare din părţile Banatului. A fost iubit deopotrivă atât de membrii cinului monahal, cât şi de credincioşii care l-au căutat pentru spovedanie şi pentru sfat duhovnicesc. O dată cu trecerea sa în Împărăţia lui Dumnezeu, eparhia noastră pierde un adevărat monah, un om, un preot care şi-a închinat întreaga sa viaţă slujirii lui Dumnezeu şi semenilor.

Preţuire de care s-a bucurat pr. Ieronim Stoican în Arhiepiscopia Timişoarei se arată şi din faptul că la slujba de înmormantare va participa Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, părintele Arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul eparhiei, alţi vieţuitori din mănăstirile noastre, călugări şi călugăriţe, preoţi de mir din părţile Făgetului, precum şi numeroşi credincioşi”, a precizat Pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Leave a Reply