Înalt Preasfinţitul Serafim Joantă, în mijlocul tinerilor timişoreni

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) Timişoara a organizat vineri, 23 noiembrie, în cadrul cursului de spiritualitate închinat Postului Naşterii Domnului, conferinţa intitulată “Libertatea noastră”, susţinută de Înalt Preasfinţitul Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

Evenimentul s-a desfăşurat în Aula Magna „ Ioan Curea” a Universităţii de Vest din Timişoara, bd. Vasile Pârvan nr. 4, în prezenţa Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. La conferinţă au participat preoţi din cuprinsul eparhiei, timişoreni de toate vârstele, iar în special, numeroşi studenţi.

Întâlnirea a readus în atenţia tinerilor un subiect interesant „ Libertatea noastră”, la care Înalt Preasfinţitul Serafim a oferit câteva explicaţii, din perspectiva învăţăturii pe care Biserica o propovăduieşte în acest sens. „ Libertatea este cel mai mare dar al lui Dumnezeu făcut omului, şi poate chipul lui Dumnezeu însuşi rezidă, se arată în faptul că omul este liber ca Dumnezeu. Nici Dumnezeu, după ce l-a creat pe om şi l-a înzestrat cu libertate, cu voie liberă, nu îi mai suprimă libertatea, nu îl forţează, nu îl determină ca să îl asculte sau să împlinească voia Sa. Totuşi, pentru  a fi cu adevărat liber omul trebuie să scăpe de jugul păcatelor şi al patimilor, iar pentru aceasta are nevoie de o credinţă tare şi o voinţă puternică”, a menţionat Înalt Preasfinţitul Serafim. Totodată, ierarhul a subliniat ajutorul pe Biserica îl oferă credincioşilor prin Sfintele Taine, pentru a dobândi această libertate. „ Dacă avem credinţă înseamnă că avem conştiinţa luminată şi distingem între ceea ce este bine şi ceea ce este rău şi dacă distingem bine, înseamnă că ne vom sili, ne vom strădui, să împlinim binele şi să evităm răul. Dacă am săvârşit răul, Biserica ne pune la dispoziţie Taina Pocăinţei şi Taina Sfintei Euharistii, şi astfel luptăm în continuare ca să nu mai revenim la păcat sau la răul pe care l-am săvârşit. Viaţa creştinului este o luptă, este o angajare permanentă în săvârşirea binelui. Să încercăm aşadar să facem binele, să încercăm să fim buni unii cu alţii, pentru că în fond, toată osteneala noastră creştinească, toate poruncile lui Dumnezeu, se rezumă în porunca de a face binele, să iubim pe semenii noştri ca pe noi înşine, să trăim în comuniune de frăţietate şi dragoste, de ajutorare reciprocă, căci atunci se preamăreşte Dumnezeu cu adevărat şi într-adevăr, Iisus Hristos se va întrupa real şi în sufletele şi în inimile noastre” a mai precizat Înalt Preasfinţia Sa.

Seria conferinţelor ASCOR va continua pe întreaga perioada Postului Naşterii Domnului, în fiecare săptămână fiind invitaţi clerici şi profesori de la mai multe mănăstiri şi şcoli teologice din ţară. Conferinţele ASCOR se adresează tuturor celor dispuşi să sacrifice două ore din timpul lor în favoarea discuţiilor teologice, duhovniceşti şi le dăruiesc posibilitatea de a face lumină în nelămuririle care îi frământă, prin întrebările adresate invitaţilor şi răspunsurile primite.

Comments are closed.