
,,Pentru a te „sincroniza” cu o lume aflată în continuă mișcare, trebuie să fii întotdeauna cu un pas în fața ei.,, Sunt pe deplin încredințată că și colegii mei, profesorii de Religie, s-au adaptat, cu succes, la acest sistem de predare-învățare-evaluare on-line.
Când ne gândim la învățământ în varianta on-line, ne gândim la divice-uri, platforme, aplicații și integrarea lor în procesul de educație. Elevii vor adera la comunicări interactive, cu informații interesante și atractive. Cum facem să captăm atenția elevilor? Trebuie să ne implicăm activ in desfășurarea lecțiilor. Pentru pregătirea unei lecții online trebuie să ținem cont de două aspecte: pregătirea lecției și a conținuturilor. Nu trebuie să uităm nici de ,,conexiunea,, dintre elevi și profesori care să faciliteze participarea activă la lecție, înțelegerea noțiunilor și, particularizând, la disciplina Religie, avem ca obiectiv formarea deprinderilor și practicilor religios-morale.
Activitatea realizată în cadrul Cercului pedagogic I, denumită ,, Platforme și aplicații digitale folosite în predarea on-line la disciplina Religie,, de către profesorii Școlii Gimnaziale nr. 24 din Timisoara: Nica Septimia, Văran Narcisa, Gorbănescu Dan și Georgevici Dan, sub îndrumarea doamnei profesor Daniela Liliana Buzatu- Inspector Școlar pentru disciplina Religie , avându-l ca invitat pe pr. dr. Nichifor Tănase, Consilier învățământ al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Timișoarei, desfășurată în data de 3 martie 2021. Această activitate a fost un schimb de bune practici în accesarea resurselor necesare sistemului on-line descoperite ,,la un click distanță,,. Au fost prezentate platforme și aplicații utile în predarea online, folosind aplicațiile Bookcreator și Prezentări Google, punând la dispoziția profesorilor tutoriale și exemple de materiale ce pot fi create cu ajutorul acestora: Bookcreator, Coogle, Iriun, Flipsnack, Nearpod, Liveworksheets, Platforma red-religie.ro etc.
Trebuie amintit și sprijin educațional oferit de Patriarhia Română în pandemie prin emisiunea Ora de Religie realizată de Trinitas TV și rubrica „3 Minute din Ora de Religie”, cu suport vizual animat, difuzată în cadrul emisiunii Universul Credinței de la Televiziunea Română.
În contextul actual, viața ne arată zilnic fațete noi, provocatoare, ne testează puterea de adaptare și capacitatea de a răspunde rapid în cele mai neașteptate situații. Multe variabile, puține constante, totuși, unul dintre aspectele cu care ne confruntăm cu toții este faptul că tehnologia este parte a vieții noastre, a tuturor, iar copiii sunt atrași în mod deosebit de mediul digital – dinamic, colorat, interactiv. Am constatat, cu bucurie, că majoritatea profesorilor de Religie sunt pregătiți pentru susținerea cursurilor online, deoarece ei se formează continuu cu sau fără sprijin. Cu alte cuvinte sunt oameni dedicați meseriei, pregătiți şi interesați de perfecționare.
Fără pretenția de a fi epuizat problematica noii filosofii pedagogice impuse de o situație limită, profesorii de Religie sunt acum provocați să se adapteze rapid și să transmită un mesaj important elevilor: învățarea continuă dincolo de școală și cu instrumente online accesibile tuturor, dar și cu multă determinare, putem face progrese împreună și, mai mult decât oricând, putem încuraja elevii să învețe și să lucreze independent.
Aceştia trebuie să îmbine metodele clasice cu cele moderne, să nu se omită duhul şi trăirea necesare orei de religie, neuitând că bătălia se dă pentru sufletul unor copii.
Doamna inspector a tras concluziile activităţii susţinând importanţa unor astfel de lecţii din care cadrele didactice pot învăţa unele de la altele şi în care îşi pot împărtăşi experienţe, prin punerea în valoare a acestor platforme digitale, dar fiind fideli textului religios, care unește generații și pune bazele în munca cu inimile tinerilor.
Toată această perspectivă presupune mai mult timp de pregătire și un efort mai mare de coordonare pentru profesori. Chiar dacă nu va putea fi recuperată integral interacțiunea din clasa fizică , exemplele reușite ale celor care aplică aceste măsuri arată că oricât de anevoios, procesul este fezabil, cu motivație și multă răbdare.
Tehnologia în educație poate deschide uși către noi experiențe, noi descoperiri și noi moduri de învățare și colaborare, însă nicio tehnologie nu poate înlocui profesorii talentați și inspirați.
PROF. NARCISA VĂRAN
Școala Gimnazială Nr.24, Timișoara