Învierea Domnului prăznuită de credincioşii timişoreni

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Nicolae al Banatului, la Catedrala mitropolitană “Sfinţii Trei Ierarhi” din Timişoara, Slujba Învierii  Domnului a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi.

Impunătoarea catedrală s-a arătat neîncăpătoare pentru miile de credincioşi, veniţi să cinstească marele praznic al Învierii în capitala Banatului. Întreg centrul oraşului strălucea în lumina caldă a lumânărilor, iar mulţimea de credincioşi se întindea de la Catedrala mitropolitană până în  faţa Operei Române.

 Şi în acest an, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai multe eparhii din ţară, printre care şi Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului, s-au împărtăşit de Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române. Astfel, şi credincioşii timişoreni s-au făcut părtaşi minunii dumnezeieşti ce are loc în fiecare an la Mormântul Domnului, primind Sfânta Lumină de la Preasfinţitul Paisie Lugojanul, în cadrul tradiţionalei procesiuni din noaptea Învierii.

În prima parte a slujbei Învierii Domnului, oficiată pe esplanada Catedralei, după citirea Sfintei Evanghelii, Ierarhul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, referitor la importanţa Marelui Praznic al creştinătăţii şi la bucuria adusă în lume de Mântuitorul Hristos, odată cu Învierea Sa din morţi.

În cadrul Utreniei Învierii, potrivit obiceiului îndătinat, Preasfinţia Sa a sfinţit “Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată, pe nemâncate, rostind troparul Învierii Domnului. Răspunsurile religioase au fost date de grupul psaltic al Catedralei mitropolitane.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala timişoreană, astăzi, în prima zi a Sfintelor Paşti, începând cu ora 9:30, de către Preasfinţitul Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi.

În cadrul acesteia, pr. Daniel Trăilă, eclesiarhul Catedralei mitropolitane, a dat citire pastoralei la Învierea Domnului, a Întâistătătorului Banatului, Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, adresată preoţilor, credincioşilor, monahilor şi monahiilor din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.

După Sfânta Liturghie, la reşedinţa mitropolitană a avut loc recepţia oficială de praznicul Învierii Domnului, la care au participat clerici și credincioși ortodocşi, reprezentanţi ai cultelor religioase şi oficialităţi locale timişorene. Această întâlnire are în spate o mai veche tradiție locală inițiată de către Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu și are scopul de a întreține buna înțelegere între cultele religioase din această parte a țării.

Tot astăzi, după Slujba “ Celei de a Doua Învieri”, la Catedrala mitropolitană a avut loc tradiţionalul concert de Sfintele Paşti, susţinut de corul catedral, condus de pr. Dan Dragomir.

Comments are closed.