Mâine 29 noiembrie, orele 11,00 la Centrul de informare turistică de pe strada Alba Iulia din Timişoara, se va deschide expoziţia de fotografie cu tema: ,,Lemnul de dicolo de cer”, cu bisericile de lemn din zona Făgetului.
Totodată se va prezenta şi un film documentar realizat de TVR Timişoara în colaborare cu Arhiepiscopia Timişoarei, în care se vor aduce în atenţie aceste vetre de credinţă românească pentru a se găsi noi alternative de restaurare şi conservare ale acestora, cu scopul de a fi introduse intr-un circuit turistic de promovare a Banatului. Cu acest prilej se va oferi publicului prezent şi un mic ghid de orientare, reflectat în câteva alese vorbe, ale unor cunoscuţi oameni de cultură ai neamului nostru. Acest proiect ne determină să menţionăm că: ,,Unul dintre cele mai interesante trasee turistice din judeţul Timiş include cele 18 biserici de lemn din împrejurimile Făgetului – Româneşti, Curtea, Crivobara, Dobreşti, Dubeşti, Zolt, Băteşti, Jupâneşti, Povergina, Margina, Pietroasa, Crivina de Sus, Poeni, Homojdia, Coşeviţa, Nemeşeşti, Groşi şi Bulza. Nu seamănă cu bisericile de lemn din Transilvania, nici cu cele din restul ţării și este normal să fie aşa, având în vedere că istoria Banatului este diferită de cea a celorlalte regiuni ale României. Sunt construite după eliberarea Banatului de sub ocupaţia Otomană, de către trupele lui Eugeniu de Savoya, în 1716. Din bârne de stejar, îmbinate cu cuie mari, sunt acoperite cu şindrilă și au fundaţie de piatră. Unele au fost strămutate din alte părţi, chiar şi din judeţul vecin, Hunedoara. Elemente de patrimoniu cultural material de o valoare incontestabilă, bisericile de lemn din zona Făgetului rămân, însă, ascunse de ochii vizitatorilor, din cauza lipsei infrastructurii turistice. Aşadar, avem monumente istorice, multe din ele în curs de reabilitare, dar nu sunt turişti şi pentru că promovarea necesară nu e suficientă.
Proiectul „Lemnul de dincolo de cer” vine în întâmpinarea nevoii de recuperare a memoriei locale, de conștientizare și apreciere a identității locale și a patrimoniului cultural local printr-un demers adaptat prezentului si prin mijloace actuale”.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi va fi însoţit de un buchet de colinde susţinut de Corala studenţilor teologi din Timişoara.
Vă aşteptăm cu drag!