Evenimentul “Spiritualitate ortodoxă românească” la Universitatea de Vest din Timișoara

Astăzi, 27 noiembrie  în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Timișoara, Bd. Vasile Pârvan, nr. 4 a avut loc evenimentul “Spiritualitate ortodoxă românească”, organizat de Asociația Părinți pentru Ora de Religie filiala Timiș (APOR) în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului la întâlnire a fost prezent Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepisopiei Timișoarei. Au participat părinți ai copiilor implicați, profesori și elevi de la multe din școlile din oraș și din județ.  

În debutul întâlnirii a fost rostită rugăciunea „Tatăl nostru” și a fost intonat Imnul Național al României, „Deșteaptă-te române”. Apoi, au luat cuvântul Conf. univ.dr. Claudiu Brândaș, președinte APOR Timiș și Preasfințitul Paisie Lugojanul, ce a transmis binecuvântarea și gândurile de bine ale Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan pentru organizatorii acestui frumos eveniment dedicat Sfântului Apostol Andrei și tuturor românilor. „Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest eveniment și nu putem decât să binecuvântăm aceste inițiative ale părinților, profesorilor, și în general, ale APOR-ului, pentru că acestea sporesc bucuria în activitățile pe care le desfășoară copii, dar și pentru părinții care se văd, astfel, motivați, să-și păstreze în continuare copiii la ora de religie”,  a precizat Preasfințitul Paisie Lugojanul.

A fost prezentat și filmul „Spiritualitate Ortodoxă Românească”, ce a reiterat momentele mai importante din prima ediție a aceastui eveniment deosebit ; a fost rostită alocuțiunea „Ortodoxie și naționalism”, apoi elevii de la clasele I-III de la Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara au pregătit Serbarea dedicată Zilei Naționale a României. Cei prezenți s-au bucurat și de proiectul dedicat Sfântului Apostol Andrei, ce a constat din poezie, cântec și eseu, realizat de elevi ai Colegiului Economic F.S.Niti Timișoara și de elevi ai Școalii Gimnaziale din Dumbrăvița.

Au fost expuse și lucrările elevilor din cadrul proiectului județean „1 Decembrie istorie și tradiție” și de la  Concursul de iconografie „Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor”, coordonați de Prof. Dana Nicoleta Ruscu, Liceul Tehnologic <<Petre Mitroi>> din Biled, Prof.  Borlean Denisa, director la Liceul de Arte Plastice.  

Pe tot parcursul evenimentului cei prezenți s-au bucurat și de expozițiile de icoane pe pânză ale elevilor din Banloc, coordonați de Prof. Bilanin Claudia, director la Școala Gimnaziala Banloc și Prof. Chiu Ecaterina. De asemenea, amintim și expoziția „1 Decembrie”, coordonată de Prof. Bogdan Mihaela, director la Școala Gimnaziala Denta.

Au fost prezentate și lucrările elevilor din cadrul proietului interdisciplinar Religie – Limba și literatura română – Cultură Civică, intitulat „Alegerea binelui – Valorile creștine”, unde au fost implicați Prof. Gica Dumitru, director Școala Gimnazială Nr. 7 Sfânta Maria Timișoara, Prof. Daniela Buzatu, Prof. Popa Orieta, Prof. Alexa Mihaela.

Un proiect aparte a fost și „Sfinţii închisorilor, în memoria  şi  istoria neamului românesc”, realizat de elevi ai Liceului Teoretic ,,Alexandru  Mocioni”  Ciacova, coordonați de Prof. Nedelcovici  Camelia și Prof. Ene Roxana.

La final elevii participanți au primit diplome și daruri din partea organizatorilor și a Arhiepiscopiei Timișoarei. Evenimentul a fost posibil prin implicarea Arhiepiscopiei Timișoarei, a Inspectoratului Școlar Județean Timiș și a mai multor școli din județul Timiș.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.