Marșul pentru viață, ediția a XIV-a, la Timișoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, sâmbătă, 30 martie a.c., Sectorul învățământ și activități cu tineretul, în colaborare cu Sectorul social și Federația Filantropia Timișoara, cu profesori și studenți de la Facultatea de Teologie, profesori și elevi de la Liceul Teologic Ortodox „Sf. Antim Ivireanul” din Timișoara, voluntari ASCOR Timișoara și din cadrul Ligii Studenților,  a organizat  Marșul pentru Viață, ediția a XIV-a.

La această manifestare, organizată în aproximativ 1500 de parohii din Patriarhia Română și din Republica Moldova, a participat, pentru prima oară,  Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, care a venit însoțit de o delegație de preoți și credincioși din Voivodina.

Platoul din fața Catedralei  mitropolitane a devenit neîncăpător pentru mulțimea elevilor, studenților credincioșilor, profesorilor de religie și a preoților veniți să susțină darul sfânt al vieții și valorile familiei creștine.

Ca în fiecare an, la această manifestare creștină au participat și reprezentanți ai cultelor creștine din oraș, însoțiți de enoriași. Din partea Centrului eparhial au  fost de față preotul Ionel Popescu, vicar eparhial, preoții consilieri și preoții protopopi din eparhie, împreună cu preoți din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a subliniat valoarea vieții și obligația noastră de a o prețui, pentru că este darul lui Dumnezeu pentru noi oamenii.

„Vă aflați aici, cu inimile pulsând pentru viață. Fie ca Dumnezeu să vă întărească pe toți și să vă binecuvânteze cu copii, chiar dacă, ca familie, nu puteți avea proprii prunci. Salvați copiii nenăscuți din pântecele femeilor pe care le cunoașteți, pentru că astfel vă veți câștiga și voi numele de mamă. Nu vă abandonați credința în Dumnezeu, pentru că pruncul pe care l-ați salvat vă va recunoaște ca mamă atunci când va intra și el în împărăția fericirii. Dumnezeu îți va spune ‘Mamă’ și, chiar dacă vei răspunde “dar eu nu te-am născut”,  copilul va spune :” am auzit cuvintele tale în momentele cele mai grele ale mamei mele, când i-ai spus să nu ridice sabia, să nu mă ucidă”. Și atunci, copilul va spune “si tu ești mama mea”. Fiți mame, fiți părinți pentru miile și miile de copii din spațiul nostru românesc”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

După alocuțiunile rostite de Preasfințitul Părinte Ieronim și de ierarhii catolic și greco-catolic, participanții au plecat în procesiune pe B-dul Constantin Diaconovici Loga, prin fața primăriei și a mitropoliei 20 Decembrie 1989, până la Consiliul Județean și Prefectura Județului Timiș. Și în fața acestor instituții ale statului au fost rostite din nou alocuțiuni și intonate cântări bisericești.

Marșul pentru viață de la Timișoara a fost organizat în urma hotărârii Sfântului Sinod nr. 1231 din 10 februarie 2017, care a aprobat implicarea eparhiilor în organizarea lui. De altfel, în colaborare cu Asociația Studenți pentru Viață, Patriarhia Română a organizat o serie de activități și evenimente dedicate protejării vieții. În acest context, luna martie a fost desemnată „Luna pentru viață”, iar activitățile Provita din această lună au fost centrate în jurul sărbătorii Bunei Vestiri și a Născătoarei de Dumnezeu, Maica Vieții. De asemenea, 10 licee din Timișoara au organizat ateliere pro-viață în cadrul orei de Religie, la care au fost invitați studenți teologi și voluntari ASCOR.

Anul acesta, ca noutate, s-au organizat două conferințe Provita, una în colaborare cu Centrul Eparhial al Episcopiei Dacia Felix, intitulată „Construim împreună pentru VIAȚĂ”, și una dedicată preoților și credincioșilor din protopopiatele Timișoara I și II, cu titlul „Medicină și Credință”.

Avortul este astăzi un fenomen social cu consecințe directe asupra scăderii natalității și reprezintă o amenințare demografică reală asupra existenței umane. Învățătura creștin-ortodoxă susține sacralitatea vieții intrauterine și demnitatea acesteia încă din prima clipă a existenței sale, subliniind că embrionul uman este o persoană ce trebuie protejată. În zilele noastre, tot mai multe femei refuză să fie mame, refuzând darul vieții care este o binecuvântare a lui Dumnezeu. Întreruperea sarcinii este considerată o crimă premeditată și un păcat greu în fața lui Dumnezeu. Refuzul de a da viață sau oprirea cursului vieții sunt expresia unei mentalități secularizate care a pierdut sensul spiritual al existenței umane.

Comments are closed.