Întâlnire catehetică – Icoana, Cerul pe pământ

Joi, 28 martie, în biserica parohiei Fratelia din Timișoara, s-a desfășurat întâlnirea denumită „Icoana, Cerul pe pământ”. La aceasta au participat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, pr. protopop Zaharia Pereș, preoți, profesori și elevi ai Școlilor Gimnaziale nr. 2, 13 și 27, arondate programului catehetic care se desfășoară în această parohie sub coordonarea preotului Alexandru Ranca și a diaconului Lucian Florea.

Părintele George Giurgiu, de la parohia Blașcovici, în calitate de pictor de icoane, a realizat o incursiune în lumea icoanei ortodoxe, făcută sau nefăcută de mâna omenească. Prin aceasta, elevii au descoperit istoricul, semnificația și rolul icoanelor, precum și modul în care acestea sunt cinstite în credința noastră ortodoxă. Discuțiile au fost interactive, copiii au primit multe răspunsuri la întrebări despre cum săvârșim rugăciunea în fața unei icoane, despre icoanele făcătoare de minuni, despre cum se pictează o icoană, fiind expuse în biserică și modele demonstrative ale unor icoane aflate în lucru.

Pentru că întâlnirea a avut loc în cadrul bisericii, copiii au explorat și arta picturii unei biserici ortodoxe, primind detalii despre cum este împărțit ca spațiu o biserică ortodoxă, cum se pictează registrele pe verticală și pe orizontală, astfel încât, cu adevărat, pictura și icoanele din biserică reușesc să aducă „Cerul pe pământ”.

Comments are closed.