Membrii rețelei „Împreună pentru Europa” au vizitat Catedrala mitropolitană din Timișoara

 În perioada 16-18 noiembrie a.c., la Timișoara are loc întâlnirea anuală internațională a membrilor rețelei „Împreună pentru Europa”, având ca motto: „Called to Unity – Chemați la unitate – Together in Timișoara”. La eveniment sunt prezenți peste 200 de participanți și delegați din peste 29 de țări europene: România, Norvegia, Germania, Portugalia, Grecia, Cehia, Franța, Italia, Austria etc.

La această întâlnire participă doamna Margaret Karram, președinta Mișcării Focolarelor, Prof. Philip McDonagh, director la Centrul pentru Religie, Valori Umane și Relații Internaționale de la Dublin City University, Christian Krause, episcop evanghelic, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, gazda evenimentului.

 În cadrul evenimentului a avut loc și un moment dedicat  tineretului. Îmbrăcați în frumoasele porturi populare, tinerii au prezentat o parte dintre etniile conlocuitoare ale  orașului și Banatului: români, germani, maghiari, croați, bulgari, slovaci.

De asemenea, în seara zilei de 17 noiembrie a.c., participanții, însoțiți de preotul Ionel Popescu, vicar eparhial au vizitat  muzeul catedralei mitropolitane din Timișoara, unde au admirat Colecția de artă bisericească veche a Arhiepiscopiei Timișoarei, prezentată de monahia Filoteea și au asistat la slujba Vecerniei.

Înaintea începerii serviciului liturgic, Părintele Mitropolit Ioan le-a urat membrilor rețelei „Împreună pentru Europa” bun venit în orașul de pe Bega, apoi a explicat celor prezenți simbolismul și istoricul slujbei Vecernie.

 „Iată cum au rânduit Sfinții Părinți ai Bisericii de la începuturile creștinismului să se roage, la lumina candelei de seară, atunci când se lasă întunericul și vine lumina Hristos. Rugăciunea din această seară ne pregătește pentru veșnicie. Călătorim cu Hristos pe cărarea veșniciei, pe cărarea raiului și spre Împărăția bucuriei lui Dumnezeu”, a precizat Părintele Mitropolit Ioan. Totodată, Chiriarhul a subliniat necesitatea rugăciunii pentru pace, întrucât există multe conflicte armate în lumea în care trăim.

După terminarea slujbei de seară, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, a mulțumit Chiriarhului Banatului pentru primirea oaspeților veniți din 29 țări europene, prezenți pentru câteva zile în Capitala Europeană a Culturii.

Comments are closed.