Naşterea Domnului şi Boboteaza

„Botezul Domnului” sau Boboteaza, prăznuită în fiecare an la 6 ianuarie, alături de ziua de pomenire a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului. În Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Naşterea Domnului era serbată în aceeaşi zi cu Botezul, la 6 ianuarie. Această îndoită sărbătoare era numită „Epifania” – Praznicul Arătării Domnului în lume.

„Crăciunul şi Boboteaza au fost serbate împreună până în secolul al IV-lea când s-a făcut un schimb între Răsărit şi Apus, Răsăritul a îmbogăţit Apusul cu Sărbătoarea Botezului Domnului numită Epifanie sau Teofanie pentru că Sfânta Treime S-a arătat la Botez şi prin arătarea Domnului, prin descoperirea lui Dumnezeu se cuprindea şi Întruparea, Naşterea“, a spus ÎPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

Naşterea Domnului şi Boboteaza sunt două dintre praznicele împărăteşti ale Mântuitorului cu dată fixă.

„Apusul ne-a dat Sărbătoarea aceasta cu dată fixă de la 25 decembrie, Sărbătoarea Naşterii Domnului după calcule astronomice legate de solstiţiul de iarnă creând acel ciclu al Sărbătorilor cu dată fixă în ordine cronologică: 25 decembrie Întruparea, apoi 1 ianuarie Tăierea împrejur, 6 ianuarie Botezul, 25 martie Buna Vestire, s.a.m.d.“, a mai precizat pentru TRINITAS TV Înaltpreasfinţia Sa.

Ambele sărbători se bucură de o bogată tradiţie populară, de inspiraţie religioasă, la majoritatea popoarelor creştine, aceasta fiind o dovadă în plus a vechimii praznicelor.

sursa: basilica.ro

Comments are closed.