Oferte de pelerinaje pentru luna martie

Centrul de pelerinaje “Partoş” al Mitropoliei Banatului organizează în data de 25 martie un pelerinaj la Mănăstirea „Sfânta Ana”- Orşova, din judeţul Mehedinţi, iar în perioada 31 martie – 1 aprilie, un circuit la mai multe mănăstiri din judeţul Vâlcea.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, centrul de pelerinaje “Partoş” organizează lunar o serie de pelerinaje la cele mai reprezentative mănăstiri şi biserici din întreg cuprinsul Patriarhiei Române. Programul propus credincioşilor bănăţeni pentru luna martie cuprinde vizite la mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului şi Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Praznicul „Bunei-Vestiri” la Mânăstirea „Sfânta Ana”

Pelerinii bănăţeni sunt invitaţi de a participa de praznicul „Bunei – Vestiri” la sfintele slujbe de la Mănăstirea „Sfânta Ana”, din cadrul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Complexul monahal ce străjuieşte clisura Dunării a fost construit între anii 1936-1939, dar datorită regimurilor totalitariste, sfinţirea acestuia avut loc abia în data de 2 decembrie 1990. Complexul a fost alcătuit ditr-o biserică de lemn, cu elemente de stil tradiţional românesc, şi chilii pe ambele părţi, ansamblul având forma literei “U”. În ultimul deceniu a mai fost construită clopotniţa cu un altar de vară şi un fost bloc de alimentaţie publică în care funcţionează actualmente Muzeul memorial dedicat ctitorului “Pamfil Şeicaru”, biblioteca, trapeza şi un atelier de croitorie. În prezent, aşezământul de la Orşova este organizat ca mănăstire pentru maici cu viaţă de obşte, fiind condus de Stavrofora Justina Popovici

Circuit la mănăstirile vâlcene

Un al doilea pelerinaj va fi organizat în perioada 31 martie – 1 aprilie la mai multe mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului. Astfel, vor fi vizitate mănăstirile Lainici, Polovragi, Hurezi, Arnota, Turnu, Govora, Cozia, şi Bistriţa. Istorica Eparhie a Râmnicului, atestată documentar la anul 1503 este după Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a doua eparhie din ţară ca număr de lăcaşe sfinte. Mulţimea aşezămintelor monahale ctitorite în acest bogat şi frumos pământ binecuvântat de Dumnezeu a făcut ca judeţul Vâlcea să fie cunoscut încă din vechime şi sub numele de „Ţinutul Sfânt al Mânăstirilor”.

De-a lungul pelerinajelor, credincioşii vor fi însoţiţi de un preot delegat din Arhiepiscopia Timişoarei, care le va asigura asistenţă spirituală şi îi va familiariza cu locurile, mănăstirile şi celelalte obiective. Credincioşii care doresc să participe la pelerinajul organizat de Mitropolia Banatului se pot adresa pentru mai multe informaţii la sediul de la Centrul Eparhial din Timişoara, de pe strada C.D. Loga nr. 7 sau pot vizita situl oficial de pelerinaje al Arhiepiscopiei Timişoarei la adresa:  pelerinajetimisoara.ro

Comments are closed.